Categorieën: Nieuws

Weerzin bij PvdA tegen nieuwe coalitie

De kans is heel klein dat de PvdA wil meedoen met een coalitie van VVD, SP, D66 en CDA. Dat zeggen PvdA leden binnenskamers.

Het afschieten van de tram zorgt volgens ingewijden van de partij voor een enorm tekort op de begroting, zo rond de 50 miljoen. Dat gaat ten koste van allerlei voorzieningen in de stad. De kans dat de partij daar verantwoordelijkheid voor wil nemen is heel klein, zeggen zij.

Bovendien is er ergernis over het op de man spelen door de andere partijen. “Wij praten immers ook niet over de bemanning van andere partijen.” Dat is het gevoel in de PvdA: “of mogen we nu ook wat zeggen over de positie van Schroor en Visscher? Wel meepraten over de begroting, die vervolgens afschieten en dan een persconferentie geven en blijven zitten!” Bovendien is er veel ergernis over het advies van verkenner Henri Kruithof, dat als te politiek gekleurd wordt gezien. “Het is in ieder geval geen objectieve inventarisatie van mogelijke coalities.”

“De VVD, SP, D66 en het CDA gebruikten de Stadspartij, maar die is nu kennelijk niet goed genoeg meer. Als wij op de knieën gaan mogen we, gehalveerd, weer meedoen, maar de kans dat we dat doen is niet zo groot,” aldus ingewijden. Volgens de leden kan Schroor straks geen kloppende begroting presenteren. “Dat besef begint nu tot hem door te dringen.” Er wordt binnen de partij koortsachtig overlegd over wel of niet meedoen, maandag volgt een debat in de raad over de nieuw te vormen coalitie.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Als er nu daadwerkelijk een gat is van 50 miljoen euro is er sprake van ernstig wanbeleid van Dekker en de Vries. Het aanklagen waard zelfs bij de rechter. Ook wordt dan de nieuwe begroting niet zo beleidsarm wat ik al vreesde na het vallen van het college. Wat een waardeloos moment zo vlak voor de begroting om het college te laten vallen SP en D66! Had dat dan in Juni gedaan!

  • De Partij voor de Architect (Jurjen van der Meer) had er beter aan gedaan partijgenoot professor Heertje tot het Meerstad-dossier toe te laten.
    Deze integere deskundige voorzag de door Smink en Calon veroorzaakte ellende, en wou Groningen ervoor behoeden.
    Maar de welhaast spreekwoordelijk arrogantie van de lokale PvdA maakte Heertje zijn reddingspoging onmogelijk.
    Denk dat het voor de stad, en voor de duistere machtsconglomeratie die zich voor een sociaal-democratisch partij uitgeeft, het beste is, al deze het cliëntelisme niet schuwende club, eens wat louterende raadsperiodes in de oppositie door zou brengen.

    Met vriendelijke groet

    Zou Jan Seton eens kunnen uitleggen waarom bijvoorbeeld het handelen rondom Meerstad door B&W van bestuurlijke stabiliteit getuigt?

  • Schroor twittert net dat ie z'n begroting af heeft en die a.s. dinsdag behandeld kan worden door het college. Het zal mij benieuwen!

  • @ Erikk. Zoals ik het lees, wordt dat tekort in de begroting juist veroorzaakt doordat SP en D66 ineens op het allerlaatste moment in de voorbereiding geen tram meer willen (SP voerde notabene tijdens de verkiezingen in 2010 campagne voor de tram en vorige maand landelijk voor meer investeren). Als ze daadwerkelijk besluiten te stoppen, moet er nu namelijk een alternatief komen en is er al wel heel veel geld geïnvesteerd in de voorbereiding. Dus geen ernstig wanbeleid van Dekker en De Vries, maar van SP en D66.

  • Inmiddels heeft de PvdA Jacques Tiggelaar gestuurd om orde op zake te stellen. Het Politbureau is het gerommel in haar Groningse afdeling Kennelijk zat.

  • @ Marc

    Je vroeg je af wie achter deze pseudoniem schuilgaat. Geen Stadspartijer. Deel wel hun inzichten wb de schaalgrootte van ons grote dorp en deel de inzichten wat de kwaliteiten van ons grote zijn. Waarbij ik bij het laatste vooral aan historische bebouwing denk.

    Vind bijvoorbeeld de sloop van de school in de schoolstraat echt zo onnozel. Kun jij zeggen dat Mulock Houwer wel wat beters in de stad heeft achtergelaten. Kan zijn; maar het slechtste van MH is nog altijd veel waardevoller dan het beste van de Zwarte Hond. Huisarchitect van een kliek binnen de lokale PvdA.

    Beschouw de Stadspartij als het wapen van ons - de stadjers - tegen de tot belangenconglomeraat verworden partij genaamd PvdA.

    Maar als we toch in herhaling vallen. Weet jij zeker dat jij niet het neefje van Smink bent?
    Weet jij zeker dat jij geen PvdA-ambtenaar op het Zuiderdiep bent? Zo één die op de opmerking dat de brinkflats vanaf het westen gezien niet meer dan één lelijk grijs vlak zijn, antwoord met de opmerking "maar ze zijn wel van Rem Koolhaas!"

    Met vriendelijk groet

    • Volgens mij hoe je een notitieboekje bij Vorschlaghammer. Je reageert overigens op een reactie op de GIC. Je leeft wel een beetje in het verleden hoor. Groningen is geen openluchtmuseum maar een levende stad waar af een toe stevig het mes in moet om het leefbaar voor iedereen te houden. Niet alleen voor de 19e eeuwers. Rem Koolhaas heeft best mooie dingen gemaakt trouwens, maar is mij ook iets te experimenteel/conceptueel bezig, zonder dat er echt een doorwrochte filosofie achter zit. Te veel kunstenaar, te weinig ontwerper.

  • Allerlaatste moment? Het is nog niet eens bekend wat het allemaal gaat kosten. (Daarvoor zijn de offertes namelijk?) Dan is het flink dom om er blijkbaar er al voor 50 miljoen euro op gewed te hebben. In mei toen eigenlijk de tram door de gemeenteraad in de koelkast werd gezet sprak men nog over eventueel 30 miljoen euro schade... Nu is dat blijkbaar al weer flink meer geworden.

  • Die Vorschlaghammer, komt die uit hetzelfde gesticht als waar Kiki ook uit komt? Mijn hemel, wat een raaskaller zeg. Iedereen die jou tegenspreekt is ineens van de PvdA ? Wat is dat toch, wat is er in je leven gebeurt .....sterkte !

  • Goed dat zwaargewicht Jaques komt ingrijpen. De Vries en Pastoor hebben -tegen de wil van de meerderheid van de Raad en die van de meeste Stadjers- geprobeerd de Studententram er in de Begroting door te drukken. Voor hen, en voor Dekker, is in het volgende College geen plaats. Fraktievoorzitter A. de R. is niet bij machte dit door te zetten - hij zit zelf te diep in het complot en moet dus ook vertrekken.
    Het verdwijnen van dr. P. (Peter) R. is ook nog slechts een kwestie van tijd.... en wordt hoog tijd.
    Een partij die in een dergelijke chaos verkeert, hoort voorlopig niet in het Stadsbestuur thuis.

  • @ Jasper

    Wat er is gebeurd?

    Zit af en toe wel eens op de Beeldbank van de Groninger Archieven. Zag vandaag weer een foto van de oude Westerhaven. Van voordat de Pvd-Architect het advies van Goudappel, Stapel en Coffeng had opgevolgd. Zo mooi

    Voor de gein eens kijken. Misschien begrijp je dan mijn weerzin tegen de lokale Pvd-Architect beter.

    @ Marc

    Geen opschrijfboekje, maar een goed geheugen. Er zijn dingen die me voor een raadslidschap diskwalificeren, maar anders was ik een raadslid met behoorlijke dossierkennis geweest.

    En ja, ik ben voor een veertigjarige qua stedenbouw oerconservatief te noemen. Maar die conservatieve krachten heb je ook nodig. Denk namelijk dat stadsontwikkeling het meest gebaat is bij is een samenspel (strijd) van (tussen)conservatieven en progressieven.

    Met vriendelijke groet

Recente berichten

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

56 minuten geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

1 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

2 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

3 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

3 uur geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad nog vaker door naar Eemshaven

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag nog vaker helemaal door naar de Eemshaven.…

3 uur geleden