Categorieën: Nieuws

Stempas te laat voor stemmen in andere gemeente

GroenLinks vindt dat kiesgerechtigde Stadjers te weinig tijd krijgen om een volmacht te geven aan iemand die niet in hun eigen gemeente woont, of als ze zelf in een andere gemeente hun stem willen uitbrengen.

De kiezers moeten daarvoor een schriftelijk verzoek indienen dat uiterlijk 29 augustus bij de gemeente Groningen binnen moet zijn. Mensen die hun stempas op donderdag 23 augustus in de brievenbus hadden, hebben maar 2 werkdagen om dat verzoek in te dienen: vrijdag 24 augustus en maandag 27 augustus, aangezien de gemeente op Bommen Berend gesloten is. Bovendien is in verband met ADV het gemeentelijk informatiecentrum vandaag slechts een halve dag open.

GroenLinks stelt hierover vragen het stadsbestuur en wil dat ze de betreffende burgers tegemoet komt.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • Net zoals alle stemgerechtigde Nederlanders kreeg ik vorige week de stempas. Ik zat net volop in de verhuizing en ben mij nu aan het verdiepen in hoe de stempas werkt als je verhuisd bent naar een andere gemeente. Na net gesproken te hebben met de Gemeente Arnhem wordt mij verteld dat ik een kiezerspas moet regelen bij de Gemeente Groningen. Helaas is deze inderdaad gesloten en lees ik nu dit artikel. Nu zit ik in Arnhem, wil ik graag stemmen zonder hier bijna 200km voor te hoeven reizen. Woensdag maar even bellen?

    Dat ze als peildatum 31 juli aanhouden vind ik ook belachelijk. Op 3 augustus stond ik bij het GBA ingeschreven in Arnhem. Het is dat ik alles stukje bij beetje verhuisde dat ik mijn post nog vrij snel opende, maar dit had ook anders kunnen zijn. Op 22 augustus zijn de stempassen verzonden. Kan de peildatum dan niet aangepast worden op de verzenddatum? Veel studenten zijn afgelopen weekend verhuisd. Ik ga er dus vanuit dat ik zeker niet de enige met dit probleem ben.

  • Kennelijk kan het schriftelijk tot 29 augustus, en moeilijk is het ook niet. Het kost je alleen een envelop ;-)

    9. Kan ik in een andere gemeente stemmen?

    U kunt ook stemmen in een andere gemeente in Nederland. Daarvoor moet u een kiezerspas aanvragen, dat kan schriftelijk of persoonlijk aan de balie.

    Schriftelijke aanvraag
    U kunt het aanvraagformulier hiervoor downloaden, uitprinten, invullen en opsturen. Het aanvraagformulier is ook verkrijgbaar bij de afdeling Publiekszaken, Kreupelstraat 1. Het formulier moet uiterlijk woensdag 29 augustus 2012 door de gemeente zijn ontvangen.

    In persoon aanvragen
    Tot en met vrijdag 7 september 2012 kunt u persoonlijk een kiezerspas aanvragen aan de balie van de afdeling Publiekszaken, Kreupelstraat 1 Neem uw stempas én identiteitsbewijs mee. Uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar zijn verlopen.

  • De Gemeente Liesveld is net zo vlot, onze printer is stuk , dus naar het Gemeentehuis voor het downloadformulier, blijkt alles niet door te kunnen gaan omdat onze dochter, die aan de andere kant van Nederland woont, haar handtekening vooraf dient te zetten en wij het formulier voor 29 augustus moeten retourneren; dit gaat niet meer lukken, dus onnodig veel energie en benzine verbruikt en 2 stemmen minder.

Recente berichten

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

16 minuten geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

56 minuten geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

2 uur geleden

Rondleiding langs graven verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

In aanloop naar 4 en 5 mei worden rondleidingen verzorgd over zestien Groningse verzetsstrijders die…

3 uur geleden

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

4 uur geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

4 uur geleden