Categorieën: Nieuws

Kunstraad kiest voor ’toekomstbestendige’ cultuur

Groningen is geen dansstad meer, de gezelschappen NNT, Club Guy en Roni en De Citadel moeten fuseren en het Grand Theatre wordt alleen een podium voor kleine producties. Dat zijn belangrijkste adviezen van de Kunstraad aan het stadsbestuur voor de komende vier jaar.

De Kunstraad heeft dinsdagmiddag advies uitgebracht over de gemeentelijke cultuurnota voor de periode 2013 tot en met 2016. De gemeente geeft in deze periode jaarlijks een miljoen extra uit aan cultuur, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met fikse bezuinigingen van het rijk en in mindere mate van de provincie, waardoor enkele instellingen uit de stad in gevaar komen. De Kunstraad heeft ook advies gegeven over hoe het met deze instellingen verder moet.

Zo adviseert de Kunstraad om de financiering van de productietaak van het Grand Theatre niet van het rijk over te nemen omdat er dan te weinig voor anderen overblijft. Wel wil de Kunstraad het budget van Noorderzon met 220.000 euro verhogen zodat er in het Noorden wel nog steeds producties gemaakt kunnen worden. Verder steunt de Kunstraad de plannen van het theatergezelschap NNT om te fuseren met het dansgezelschap Club Guy en Roni, en het jeugdtheater De Citadel.

Noord Nederlandse Dans krijgt van de Kunstraad geen geld en ook moet het Grand Theatre zich niet langer richten op dansproducties. Daarmee lijkt de stad zowel een vast gezelschap als een vast podium voor dans te verliezen, al bestaat er nog wel een kans dat het NND alsnog rijkssubsidie krijgt.

Over het algemeen adviseert de Kunstraad om met name de podiumfuncties in stand te houden, omdat deze toekomstbestendiger zouden zijn, dan het maken van producties. Voor de vele kleine gezelschappen die buiten de boot vallen en voor de jeugdopleidingen De Noordelingen en het Haydn Jeugd Strijkorkest adviseert de Kunstraad om zoek te gaan naar private financiers of om andere instellingen te zoeken om te fuseren of om samen mee te werken. Wat de Kunstraad betreft, moet daarbij ook over de provinciegrens gekeken worden.

Redactie

Bekijk reacties

  • zonder productiefunctie en alleen podiumfunctie gaan we ons gezellig amuseren met ...? een hapje en drankje erbij in onze zondagse kleren

    weg is de kracht, de energie, het onderzoek, het experiment.

    beetje erg bah van de kunstraad; wat er nog kunst aan is???

  • Tja, bij Noorderzon wil je als beleidsmaker/bestuurder/wethouder van deze stad gezien worden, dus gaat daar een groter deel van de uit te geven subsidiegelden heen. Voor de rest, veel van hetzelfde, ik vraag mij al jaren af waarom er zoveel subsidiegelden naar experimentele theaters en/of gezelschappen toe moet gaan. Bewijs als instelling je bestaansrecht en je hebt helemaal geen subsidie nodig.

Recente berichten

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

33 minuten geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

1 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

4 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

5 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

6 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

6 uur geleden