Categorieën: Nieuws

Kunstraad kiest voor ’toekomstbestendige’ cultuur

Groningen is geen dansstad meer, de gezelschappen NNT, Club Guy en Roni en De Citadel moeten fuseren en het Grand Theatre wordt alleen een podium voor kleine producties. Dat zijn belangrijkste adviezen van de Kunstraad aan het stadsbestuur voor de komende vier jaar.

De Kunstraad heeft dinsdagmiddag advies uitgebracht over de gemeentelijke cultuurnota voor de periode 2013 tot en met 2016. De gemeente geeft in deze periode jaarlijks een miljoen extra uit aan cultuur, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met fikse bezuinigingen van het rijk en in mindere mate van de provincie, waardoor enkele instellingen uit de stad in gevaar komen. De Kunstraad heeft ook advies gegeven over hoe het met deze instellingen verder moet.

Zo adviseert de Kunstraad om de financiering van de productietaak van het Grand Theatre niet van het rijk over te nemen omdat er dan te weinig voor anderen overblijft. Wel wil de Kunstraad het budget van Noorderzon met 220.000 euro verhogen zodat er in het Noorden wel nog steeds producties gemaakt kunnen worden. Verder steunt de Kunstraad de plannen van het theatergezelschap NNT om te fuseren met het dansgezelschap Club Guy en Roni, en het jeugdtheater De Citadel.

Noord Nederlandse Dans krijgt van de Kunstraad geen geld en ook moet het Grand Theatre zich niet langer richten op dansproducties. Daarmee lijkt de stad zowel een vast gezelschap als een vast podium voor dans te verliezen, al bestaat er nog wel een kans dat het NND alsnog rijkssubsidie krijgt.

Over het algemeen adviseert de Kunstraad om met name de podiumfuncties in stand te houden, omdat deze toekomstbestendiger zouden zijn, dan het maken van producties. Voor de vele kleine gezelschappen die buiten de boot vallen en voor de jeugdopleidingen De Noordelingen en het Haydn Jeugd Strijkorkest adviseert de Kunstraad om zoek te gaan naar private financiers of om andere instellingen te zoeken om te fuseren of om samen mee te werken. Wat de Kunstraad betreft, moet daarbij ook over de provinciegrens gekeken worden.

Redactie

Bekijk reacties

  • zonder productiefunctie en alleen podiumfunctie gaan we ons gezellig amuseren met ...? een hapje en drankje erbij in onze zondagse kleren

    weg is de kracht, de energie, het onderzoek, het experiment.

    beetje erg bah van de kunstraad; wat er nog kunst aan is???

  • Tja, bij Noorderzon wil je als beleidsmaker/bestuurder/wethouder van deze stad gezien worden, dus gaat daar een groter deel van de uit te geven subsidiegelden heen. Voor de rest, veel van hetzelfde, ik vraag mij al jaren af waarom er zoveel subsidiegelden naar experimentele theaters en/of gezelschappen toe moet gaan. Bewijs als instelling je bestaansrecht en je hebt helemaal geen subsidie nodig.

Recente berichten

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

17 minuten geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

1 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

2 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

2 uur geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad nog vaker door naar Eemshaven

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag nog vaker helemaal door naar de Eemshaven.…

2 uur geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

3 uur geleden