Categorieën: Nieuws

Studenten met ov-chipkaart moeten verplicht inchecken

Studenten met een studentenreisproduct op hun OV-chipkaart moeten vanaf 1 september verplicht inchecken in de treinen van vervoersbedrijf Arriva.

In de treinen van Arriva kan vanaf januari met de ov-chipkaart gereisd worden. Vanaf dat moment was inchecken voor studenten al mogelijk, maar niet verplicht. Met het verplicht inchecken is het voor studenten niet meer mogelijk om zwart te rijden omdat in perioden wanneer hun reisproduct niet geldig is, er op saldo gereisd wordt. Studenten die vanaf 1 september niet inchecken riskeren een boete voor zwartrijden.

De OV-chipkaart is de nieuwe manier van betalen in het openbaar vervoer. Sinds 2005 wordt de kaart stapsgewijs in Nederland ingevoerd. Inmiddels kan er bijna overal in Nederland met de kaart gereisd worden.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Mensen, sinds die nieuwe kaart alleen nog maar in de bus is te gebruiken rijdt deze meneer niet meer met de bus. En dat gaat ie gewoon volhouden. Dag bus.

    Goed gedaan joh.

  • Peensteker, als je hiervoor niet open staat, waarom leef je dan überhaupt nog? Elke dag is er vernieuwing, als je lekker blijft vasthouden aan je oude vertrouwde habitat wens ik je daarmee veel succes, je hebt er alleen jezelf mee.

    Goed plan dat Arriva dit doorvoert, zouden ze bij de NS ook moeten doen, omdat er nu veel onduidelijkheid is of het nou wel of niet moet. Het wordt al aangeraden, dus als het even kan doe ik het zelf al.

    • Echte vernieuwing is: alle controle afschaffen en onze maatschappij die gebaseerd is op economische belangen en macht een zachte dood laten sterven.

  • Ik zeg nu dat heel veel studenten een boete incasseren omdat het niet duidelijk genoeg gemaakt is. Arriva blijft een bijzondere vervoerder..

  • Verbazing hier: ik dacht dat ik vrij goed op de hoogte was, maar ik wist niet dat inchecken nu verplicht is. Op zich een logische en terechte stap van Arriva, maar de communicatie is bagger.

  • Bij het gratis rijden is inchecken NIET verplicht, als je met 40% korting reist zonder kaartje, dan natuurlijk wel !

    In de wet staat dat alleen een ingecheckte kaart ee geldig vervoersbewijs is, maar het CPB heeft daar (tijdelijk) een stokje voor gestoken:

    De NS moet studenten beter moet informeren over het in- en uitchecken. Dat vindt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Studenten die vrij reizen met hun week- of weekendkaart, hoeven niet langs de poortjes. De NS verwerkt de gegevens als ze dat wel doen, en dat mag niet volgens het CBP. NS heeft tot 1 december 2011 om studenten hierover alsnog goed te informeren, anders wordt het vervoersbedrijf een boete opgelegd van 7500 euro per week, met een maximum van 375.000 euro.

    Dus als de gegevens niet meer bewaard worden is inschecken volgens de wet verplicht !

  • Wat een onzin, een student kan niet ongemerkt zwartrijden. Bij een controle zien ze gelijk of je een studenten reisproduct hebt of niet.

    Het is allemaal voor de statistiek, ze willen zien waar je heen gaat.

    Het is weer zo'n onnodige extra handeling waar ik als student niet beter van word. Ik ben het echt een beetje zat.

    Is er een manier waarop dit gestopt zou kunnen worden?

  • LEEEUUKK dat die communicatie naar de treinreizigers ook zo goed is..
    Zat vandaag ook in een syntus trein tussen Almelo en Mariënberg, werden ook heel aantal studenten om deze reden op de bon gesmeten waaronder ik.
    Als ze dan zo graag willen dat iedereen incheckt zet dan een groot bord neer dat inchecken ook verplicht is voor ov-studentenkaarthouders! Want op deze manier weten de studenten echt nergens iets van af en worden ze er wel door benadeeld.

    Deze problemen hadden we bij de oude OV-kaart niet.
    Dus die ov-chipkaart brengt alleen maar ellende voor de student.

    Komt nog bij dat ik altijd rennen moet om mijn aansluiting te kunnen halen dus niet eens tijd heb om in te checken! En anders betekent dat 40 minuten wachten op de volgende trein.. Allemaal de schuld van die stomme ov-chipkaart

  • Gelukkig kwam ik er vandaag (13-sept) achter dat je moest inchecken omdat voordat je kon instappen al gecontroleerd werd...Zeer slechte communicatie en drama als je bij een klein station uit wil checken met een massa andere studenten die allemaal de bus willen halen en dan maar een paal hebben -.-'

  • Deze ochtend (13 september) werd ik op het station in Leeuwarden, onder toeziend oog van 2 agenten, er op door een medewerkster van Arriva geattendeerd op het feit dat ik sinds 1 september verplicht moet inchecken met mijn studentenreisproduct.
    Ik vroeg deze mevrouw waarom ik moest inchecken maar meer duidelijkheid dan "Het is verplicht" kon deze mevrouw mij helaas niet geven.

    Fijn dat wij als reizigers d.m.v. een fuik met hekken en 2 politie agenten er op geattendeerd worden dat dit de nieuwe stand van zaken is en er verder geen enkele vorm van duidelijkheid wordt gegeven of ook maar enige onderbouwing voor deze nieuwe regel.

Recente berichten

Agressieve man bedreigt omstanders met kapotte fles

Agenten hebben zaterdagavond op de Beren in de Korrewegwijk een agressieve man aangehouden die omstanders…

27 minuten geleden

Dorpstoneel Westerbroek zoekt het door spelerstekort nu in de wijde omgeving: “kom erbij”

Al zo'n honderd jaar bestaat in Westerbroek, vlak over de gemeentelijke grens de toneelgroep Violeria,…

45 minuten geleden

Zonnescherm dreigt van vier hoog naar beneden te vallen

In de Nieuwe Ebbingestraat dreigde zaterdag in het begin van de avond een zonnescherm naar…

54 minuten geleden

Gorecht en Lewenborg verspelen dure punten in de slotfase, Gruno pakt periode

In de tweede klasse verspeelden zowel Gorecht (bovenin) als FC Lewenborg (onderin) een beter perspectief…

2 uur geleden

Overzicht 3C: Helpman zet grote stap op weg naar de titel, Groen Geel verliest

Zo opwindend als de titelstrijd in 3C werd de topper tussen koploper Helpman en nummer…

3 uur geleden

Brand op dak Helper Weststraat: “Mensen hebben zelf bluspoging ondernomen”

Bij werkzaamheden op een dak van een portiekflat aan de Helper Weststraat in de wijk…

4 uur geleden