Categorieën: Nieuws

Duitse studies niet populair op RuG

De studie Duitse taal en cultuur is nog steeds erg impopulair bij de RuG. Gemiddeld zijn er per jaar slechts 15 studenten die voor deze studie kiezen. Voor Duits als bijvak zijn ongeveer 20 inschrijvingen per jaar.

‘Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland. Maar door gebrek aan kennis van de Duitse taal en cultuur lopen we miljarden euro’s aan handel mis’. Dat stelt Anne Bollmann, universitair docent Duitse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nederlanders zullen bijvoorbeeld sneller iemand tutoyeren, wat vaak tot irritatie leidt bij de Duitsers. Meer kennis van de taal en de omgangsvormen draagt bij aan verbetering van de handel met het land.

Volgens Bollmann is het belangrijk dat niet alleen het onderwijs, maar ook het bedrijfsleven en de politiek moeten samenwerken om de studie populairder te maken. De RuG is de enige universiteit in Nederland die een complete studie Duitse taal en cultuur aanbiedt.

Redactie

Bekijk reacties

  • Erg jammer, Duits is een erg mooie taal en wordt veel gesproken. Niet alleen is Duitsland een erg groot land met erg veel inwoners maar je hebt natuurlijk ook nog, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg. Hoewel deze talen toch anders zijn zijn er erg veel overeenkomsten met het Duits.

  • Ook ik onderschrijf het belang ervan dat de Duitse taal door Nederlanders goed wordt beheerst. En dat op een niveau dat hoger ligt dan het hedendaagse middelbare schoolniveau (dat ik overigens bedrovend laag vindt in vergelijking tot mijn middelbare school tijd).
    Ik ben het niet eens met het aangehaalde zakelijke cultuurverschil. In Ned. is het juist gangbaar elkaar eerst even te leren kennen (small talk) voordat je overgaat op het zakelijke deel. In Duitsland (hangt er wel van af welke regio) is dat veel minder gebruikelijk en kom je juist sneller to the point. verder zijn de cultuurverschillen in beide landen regionaal verschillend.

Recente berichten

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

2 uur geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

3 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

4 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

5 uur geleden

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

5 uur geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

6 uur geleden