Arm in 050

Omroep Organisatie Groningen (OOG) doet dit jaar onderzoek naar armoede in de gemeente Groningen. Wij onderzoeken hoe het kan dat Groningen hoog in de ranglijst van steden met armoede staat, wat het is om in armoede te leven en waarom het maar niet lukt om armoede terug te dringen. Op deze pagina staan de publicaties over het onderzoek.

 

Meelopen met Groningse deurwaarder: ‘De meeste inboedels zijn kringloop’

23 augustus 2021 21:13

Groningen staat al jaren hoog in de lijst van Nederlandse gemeenten met de meeste armoede. Geregeld ziet deurwaarder Marco de Jong die armoede van heel dichtbij. OOG TV liep een dag met hem mee tijdens zijn route door de gemeente. ‘Meestal probeer ik het gewoon op te lossen met een goed gesprek.’

Ouders verder in de problemen door problemen bij Stichting Leergeld

27 juli 2021 11:40

Door administratieve problemen bij Stichting Leergeld komen ouders verder in de schulden. De stichting betaalt rekeningen niet, zorgt voor extra aanmaningskosten bij ouders en houdt zich niet aan afspraken.

Scholen kunnen meer doen om armoede te herkennen en te verzachten

17 juli 2021 10:30

Scholen kunnen meer doen om erachter te komen dat ze leerlingen hebben die in armoede leven en het leed daarvan te verzachten. Gesprekken met leerlingen, bewustzijn bij de schoolbesturen en een weggeefkast zijn daarvoor belangrijk.

 

Podcast Arm in 050 – Wat doet het leven in armoede met kinderen?

17 juli 2021 9:00

Een van de vragen in het onderzoek Arm in 050 is: ‘Wat is het effect van armoede op kinderen?’ Over dit vraagstuk spreken we met Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, lector Annelies Kassenberg en brugfunctionaris Wenda Gall in de tweede aflevering van de podcast Arm in 050.

OOG zoekt ervaringen met uitkeringen en toeslagen

16 juli 2021 14:14

OOG doet onderzoek naar armoede in Groningen. Daarvoor hebben we uw hulp nodig. We willen weten hoe Groningers het ervaren als ze een toeslag of uitkering aanvragen en het proces daarna. Met deze vragenlijst proberen we beter inzicht te krijgen in hoe Groningers het proces van het aanvragen van een uitkering of toeslag ervaren, waar men tegenaan loopt en hoe men de houding van de overheid ervaart. Met uw inbreng wordt ons onderzoek beter.

Langdurige armoede in Groningen licht toegenomen

armoede, portemonnee, geld
9 juli 2021 14:20

Het aantal mensen dat vier jaar of langer in armoede leeft in de gemeente Groningen, is licht toegenomen. Wethouder Isabelle Diks maakt zich grote zorgen over deze stijging.

Minder loketten voor mensen onder armoedegrens

2 juli 2021 – 16:22

Mensen die onder de armoedegrens leven moeten met minder loketten en instanties te maken krijgen, dat zegt wethouder Isabelle Diks bij de presentatie van onderzoeken die studenten hebben gedaan in opdracht van OOGtv.

 

Armoede leidt vooral tot minderwaardigheid en een gebrek aan begrip

29 mei 2021 – 13:00
Armoede draait niet alleen om geld, het gaat ook over minderwaardigheid. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, waardoor de twee groepen steeds minder met elkaar te maken hebben. De belevingswerelden lopen uiteen en daardoor lijkt er minder begrip voor elkaar te zijn.

 

Podcast Arm in 050 – Wat is armoede?

29 mei 2021 – 12:58
Wat is armoede eigenlijk? In de eerste podcast van Arm in 050 praten we hierover met Annamaria Evers die in armoede heeft geleefd en nu ervaringsdeskundige is, onderzoeker Sanne Visser en predikant Evert Jan Veldman.

 

Twitteraars: ‘Armoede is niet mee kunnen doen in de samenleving’ en ‘leven in constante stress’

25 mei 2021 – 13:25
“Armoede was voor mij net bevallen zijn van een tweeling, van de stress niet genoeg borstvoeding aanmaken en vervolgens geen geld hebben voor de (dieet) kunstvoeding die ze nodig hebben.” Deze reactie kreeg journalist Chris Bakker op een tweet die hij een week geleden plaatste. In de tweet vroeg Bakker: “Wat is armoede? Aub niet Googlen, gewoon eerste reactie. Hoeft niet onderbouwd.”

 

Meld je aan voor het panel van OOG over armoede

21 mei 2021 – 14:40
OOG doet onderzoek naar armoede in Groningen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. We zetten een panel op van mensen die te maken hebben met armoede. Bijvoorbeeld mensen die in armoede leven, vrijwilligers die hen helpen maar ook Groningers die merken wat armoede doet met je omgeving. Meld je aan voor het panel op oogtv.nl/panelarmoede

 

OOG doet onderzoek naar armoede in Groningen

21 mei 2021 – 14:35
Omroep Organisatie Groningen (OOG) doet dit jaar onderzoek naar armoede in de gemeente Groningen. De omroep gaat onder andere onderzoeken hoe het kan dat Groningen hoog in de ranglijst van steden met armoede staat, wat het is om in armoede te leven en waarom het maar niet lukt om mensen uit armoede te halen.

 

Deel dit artikel:
nieuws

Ondernemersorganisaties: “Triest dat maatregelen nodig zijn, plan voor lange termijn”

Ondernemersorganisaties laten naar aanleiding van de coronapersconferentie weten het triest te vinden dat er opnieuw maatregelen nodig zijn.

nieuws

“Studenten kunnen opgelucht ademhalen, een rooster vol Zoom-colleges blijft ons bespaard”

Het Interstedelijk Studenten Overleg, het ISO, is blij dat het kabinet inziet dat het onderwijs niet nog een keer dicht kan.

nieuws

Koud weekeinde met mogelijk eerste sneeuw

Het is koud dit weekeinde, er is nachtvorst en de eerste sneeuw kan vallen.

sport

Drs Vijfje grijpt koppositie na ruime winst in topper

De zaalvoetbalsters van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond de koppositie gegrepen in de eredivisie door thuis in de topper OS Lusitanos met 4-1 te verslaan.

sport

FC Groningen ook tegen Feyenoord zonder publiek

Door de aangescherpte coronamaatregelen moet FC Groningen ook de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop tegen Feyenoord op zondag 12 december zonder publiek spelen.

nieuws

Voetganger aangereden op Paterswoldseweg

Een voetganger is vrijdagavond op de Paterswoldseweg aangereden door een automobilist. Dat meldt 112groningen.nl.

nieuws

Bemoedigende woorden stadsdichter na aankondiging avondlockdown

Stadsdichter Myron Hamming heeft de Groningers een hart onder de riem gestoken na de bekendmaking van de avondlockdown vanaf zondag.

sport

FC Groningen zonder Suslov, De Leeuw en Dankerlui tegen Fortuna Sittard

FC Groningen moet het zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard doen zonder Tomas Suslov, Michael de Leeuw en Damil Dankerlui.

nieuws

Herman Colleniusbrug vijf dagen niet bediend

Van maandag 6 december tot vrijdag 10 december zijn er werkzaamheden aan de Herman Colleniusbrug. Dat is de brug over het Reitdiep die de Oranjewijk en de Schildersbuurt met elkaar verbind.

sport

KNVB: ‘Spelen wedstrijden zonder trainingen is onverantwoord’

Het besluit van het Kabinet om na 17.00 uur geen trainingen in het amateurvoetbal meer toe te staan gaat consequenties krijgen voor de competities. Zonder trainingen is in competitieverband spelen niet verantwoord. Dat zegt de…

nieuws

Rutte: “Met kleine aanscherpingen kom je er niet”

Nederland gaat vanaf zondag voor drie weken van 17.00 uur in de avond tot 5.00 uur in de ochtend op slot. Die maatregel werd vrijdagavond bevestigd door premier Rutte.

nieuws

IC en operatiecentrum UMCG redden 600 kilo plastic van verbrandingsoven

Het operatiecentrum en een van de intensive care afdelingen van het UMCG hebben, in vier maanden tijd, ruim 600 kilo plastic folie ingezameld om te recyclen. Volgens het ziekenhuis heeft het daarmee evenveel CO2-uitstoot bespaard…

F
U
R