Categorieën: Nieuws

Brede welvaart in Groningen groeit, maar niet overal en niet voor iedereen

De brede welvaart in Groningen laat een gemengd beeld zien. In algemene zin gaat het beter, maar vooral kwetsbare groepen en regio’s blijven achter.

Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Brede Welvaart Groningen, die komende donderdag wordt gepresenteerd door Sociaal Planbureau Groningen (SPG)

De werkloosheid daalt, het inkomen stijgt en meer mensen hebben een startkwalificatie. Maar sociaal gezien is er minder goed nieuws. De gezondheid van Groningers gaat achteruit. Meer mensen hebben langdurige ziekten, overgewicht of voelen zich eenzaam. Ook is het vertrouwen in de overheid laag.

“Dat het beter gaat met Groningen dan enkele jaren geleden is hoopgevend voor de toekomst”, stelt Roos Jelier, directeur-bestuurder van het SPG. “Gelijktijdig moeten we aandacht hebben voor mensen die achter blijven.”

Probleemgebieden en groepen blijven achter

En die groepen zijn er, vooral in Noordoost-Groningen. Hier is meer armoede, minder werk en zijn er minder voorzieningen, stelt Jelier: “We constateren dat problemen zich in deze regio gemakkelijk opstapelen, waardoor kwetsbare groepen steeds meer op achterstand komen.”

Ook jongvolwassenen (18-34 jaar) hebben het moeilijker dan andere groepen. Ze hebben vaker financiële problemen, mentale klachten en moeite met het vinden van een woning. Ze voelen zich minder veilig en zijn minder tevreden over hun werk.

Ook vergrijzing is een probleem. Er zijn steeds minder jongeren en steeds meer ouderen. Dat legt druk op de zorg, woningmarkt en het onderwijs, besluit Jelier: “De grote uitdagingen in onze provincie vragen om gerichte aandacht om te voorkomen dat verschillen in Groningen groter worden en om optimale kansen te creëren voor mensen in de regio, zodat iedereen prettig kan wonen en werken in Groningen.”

Brede welvaart

De Monitor Brede Welvaart Groningen geeft een actueel beeld van de brede welvaart in de provincie Groningen. Brede welvaart laat zien hoe het met een regio gaat. Het omvat meer dan alleen economische groei of inkomen. Het gaat om alles wat het leven de moeite waard maakt, en omvat acht thema’s; welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid & vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu.

Tom Veenstra

Recente berichten

Miljoenen extra voor mbo-scholen in Groningen om daling studenten op te vangen

Drie mbo-scholen in Groningen krijgen samen bijna miljoen euro van de rijksoverheid. Dat liet onderwijsminister…

29 seconden geleden

Staking NS jaagt reizigers flink op kosten: hotelovernachting in afwachting busreis en taxirit naar Schiphol (update)

Door de staking bij de NS rijden deze vrijdag geen NS-treinen van en naar Groningen.…

27 minuten geleden

Glenn Muskiet volgend seizoen trainer van Gruno

Glenn Muskiet wordt volgend seizoen de hoofdtrainer van Gruno. Hij volgt Gallid El Baroudi op,…

37 minuten geleden

Huizenprijzen in Groningen stijgen harder dan landelijk gemiddelde

In het eerste kwartaal van 2025 zijn de huizenprijzen in de gemeente Groningen met 12,1…

52 minuten geleden

SP Groningen biedt Menzis een rotte kies aan: “Mondzorg weer in basispakket”

De Groningse SP biedt zorgverzekeraar Menzis vrijdag rond het middaguur een symbolische grote rotte kies…

2 uur geleden

Foto’s – Rondje vliegen over steeds groener Zuiderplantsoen

Rijkswaterstaat heeft nieuwe luchtfoto’s gedeeld van de zuidelijke ringweg, die kijkers in vogelvlucht meenemen over…

2 uur geleden