Categorieën: Nieuws

Nieuwe tentoonstelling Universiteitsmuseum belicht koloniale erfenis wetenschap

Vanaf 15 maart opent het Universiteitsmuseum Groningen de tentoonstelling Verstrengelde Verhalen: Wetenschap en Kolonialisme in de Collectie van Petrus Camper. Hierin wordt kritisch gekeken naar het koloniale verleden in de collectie van de Groninger wetenschapper Camper (1722 – 1789), die al tweehonderd jaar wordt bewaard door de RUG. 

Camper was een invloedrijk wetenschapper die zich uitsprak tegen slavernij en betere zorg promootte. Tegelijkertijd verzamelde hij zonder toestemming menselijke resten uit koloniën en voerde hij pijnlijke operaties uit zonder verdoving. Het universiteitsmuseum noemt onder meer de bijzondere ontdekking van de overblijfselen van een KhoeKhoe-vrouw uit Zuid-Afrika in de collectie.

In de tentoonstelling verschuift, zo stelt het Universiteitsmuseum, de aandacht van de persoon Camper naar de objecten in zijn collectie en de koloniale context waarin die zijn verzameld. De tentoonstelling onderzoekt hoe wetenschappers zoals Camper toegang kregen tot menselijke en dierlijke lichamen, zowel uit Nederland als gekoloniseerde gebieden.

Ook UB worstelt

Dit roept ethische vragen op over hoe musea vandaag omgaan met koloniale erfenissen, waar het museum zelf ook al een tijd mee worstelt. In januari liet directeur Lars Hendrikman weten dat Universiteitsmuseum dat er discussie is over het tentoonstellen van menselijke resten in musea. Vaak is de herkomst van de resten niet bekend. Ook is het niet duidelijk of deze personen toestemming hebben gegeven om tentoongesteld te worden.

Daar tegenover staat het feit dat deze skeletten, schedels en lichaamsdelen vroeger veel gebruikt zijn voor anatomisch onderwijs en deel uitmaken van de geschiedenis van de Universiteit. De UB wil dan ook niet dat de collectie verdwijnt, maar stelt de collectie met koloniale en mogelijk onethische objecten daarom in deze nieuwe vorm op. OOG maakte er in januari de onderstaande reportage over.

De tentoonstelling start volgende week zaterdag (15 maart) en loopt tot 21 september. De expositie is onderdeel van het internationale onderzoeksproject Pressing Matter, waarin bezoekers worden uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van academisch erfgoed.

Tom Veenstra

Recente berichten

Seizoen Drs. Vijfje voorbij, PKC’83/Team Amoeri dieper in de zorgen

De zaalvoetbalsters van Drs. Vijfje gingen vrijdagavond in de eerste ronde van de play-offs al…

2 uur geleden

Aangenaam en zonnig weer tijdens Koningsdag, kwik blijft ook daarna geleidelijk stijgen

Groningen kan de komende dagen rekenen op zonnig, droog en steeds warmer weer. Koningsdag verloopt…

3 uur geleden

Pedaalpad in Beijum krijgt nieuw en waterbestendig wegdek

Vanaf 12 mei wordt het Pedaalpad in Beijum opgeknapt. Tijdens de werkzaamheden worden onder meer…

4 uur geleden

Oosterbrug krijgt begin mei nieuwe laag asfalt

Op dinsdag 6 mei starten werkzaamheden aan de Oosterbrug. Dat levert hinder op, maar de…

4 uur geleden

Monument voor Beno Hofman wordt eind volgende maand onthuld in Noorderplantsoen

Tussen de Noorderbinnensingel, de Grote Kruisstraat en de Kruissingel in het Noorderplantsoen wordt op 24…

5 uur geleden

Koningsnacht en Koningsdag in Groningen: muziek, vrijmarkten en festivals

Festiviteiten door de hele gemeente deze zaterdag (en vrijdagavond) tijdens de viering van Koningsdag in…

5 uur geleden