Het Paradigm Festival in 2018. Foto: Erick Bakker
Het nieuwe beleid van de gemeente Groningen, waarbij dance-evenementen uiterlijk om 23:00 uur moeten stoppen, zet de toekomst van de dance-scene in de stad onder zware druk. Dat vinden zes Groningse oppositiefracties in de gemeenteraad. Student & Stad, de Stadspartij 100% voor Groningen, D66, de VVD en de Partij voor het Noorden vrezen dat de stad haar reputatie als bruisende muziekstad verliest en dat organisatoren massaal uitwijken naar andere steden.
Vanaf januari geldt de eindtijd van 23:00 voor evenementen met ‘overwegend dancemuziek’. Organisatoren beklagen zich bij de fracties over de nieuwe regels en stellen dat het steeds moeilijker wordt om evenementen te plannen. Volgens organisatoren verloopt ook de communicatie met de gemeente stroef door personeelsverloop en een gebrek aan vaste contactpersonen.
Ook de regels zijn volgens de zes partijen vaag en onduidelijk. Feesten waar om 23:00 uur de muziek uit moet, draaien volgens de gemeentelijke regels ‘overwegend dancemuziek’. Maar wat telt als ‘dance’? Wat daar precies onder valt, is voor de fracties onduidelijk. “Mag een evenement waarbij voornamelijk hardstyle of frenchcore wordt gedraaid, wel tot middernacht doorgaan?”, vraagt S&S-fractievoorzitter Daan Swets zich af.
Daarnaast betwijfelen de fracties waarom er niet is gekozen voor objectief meetbare geluidsnormen. Ook vragen de fracties zich af of het juridisch standhoudt om eindtijden te koppelen aan een muziekgenre.
De gemeente stelt de regels in voor evenementen met overwegend ‘dancemuziek’, naar eigen zeggen vanwege overlast door ‘repeterende dreun en bassen’. Tegelijkertijd betekenen de nieuwe regels dat de meeste feesten, waar de regels voor bedoeld lijken, maar een uur extra rust opleveren. De partijen vragen zich daarom af of de regel effectief is.
Eerder beperkte de gemeente het aantal dance-evenementen in MartiniPlaza al flink. De betrokken partijen vrezen dat deze nieuwe maatregel de doodsteek is voor de scene in Groningen. Daarom willen de partijen weten of een uur eerder avondrust voor omwonenden daadwerkelijk opweegt tegen mogelijke economische schade voor organisatoren en voor de stad als geheel. Swets: “Veel organisatoren geven aan dat het steeds moeilijker wordt om evenementen rendabel en aantrekkelijk te houden. Hoe voorkomt de gemeente dat deze sector verder onder druk komt te staan?”
Op Station Groningen Noord en in het centrum van Ten Boer zijn servicezuilen voor fietsen…
Tachtig jaar geleden werd Groningen bevrijd van nazi-Duitsland door de Canadezen. Dit werd op verschillende…
Op het Hoendiep is woensdagmiddag een fatbiker gewond geraakt door een aanrijding. (meer…)
De bouw van de Campus Esserberg kan begin 2027 beginnen. Dat heeft de gemeente woensdag…
Het rijk trekt een kleine 2 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat meldt de…
De gemeente en de woningcorporaties Lefier, De Huísmeesters en Patrimonium gaan aan de slag met…