Groningen herdacht op donderdag 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands–Indië op het Martinikerkhof.
Bij de herdenking is stilgestaan bij de slachtoffers die zijn omgekomen tijdens de Japanse bezetting. Een groot deel van de aanwezigen is onderdeel van de Molukse gemeenschap in Hoogkerk.
Volgens verslaggever Ecco van Oosterhout waren er veel mensen aanwezig. “Vorig jaar waren er zo’n 350 mensen. Vanavond is de tweede keer dat de herdenking plaatsvindt en er waren aanzienlijk meer mensen, ik schat zo op 500 honderd mensen.”
Tijdens de herdenking namen een drietal sprekers het woord, afgewisseld met muziek, een minuut stilte en een kranslegging. Burgemeester Koen Schuiling benadrukte in zijn toespraak dat er te weinig gesproken is over de bezetting van voormalig Nederlands-Indie door de Japanners, de bevrijding en de gevolgen voor de Molukse gemeenschap. Die traditie kan doorbroken worden door te herdenken, zegt hij.
Het initiatief om deze herdenking te organiseren ligt bij voormalig fractievoorzitter van de PvdA Els van der Weele. In 2022 diende zij bij de gemeenteraad een motie in om een vast herdenkingsmoment te organiseren. Deze motie werd breed gesteund.
Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…
Wie woensdag 'agenten' aan de deur of aan de telefoon krijgt in Groningen, doet er…
Twee tbs-gestelden uit de Van Mesdagkliniek in Groningen bleven vorige maand langer weg van onbegeleid…
In Hoogkerk rollen sinds dinsdag weer elke dag duizend vrachtwagens vol suikerbieten richting de Fabriekslaan.…
Spellenmaker Robert Brouwer is opnieuw in de prijzen gevallen bij de verkiezing 'Speelgoed van het…
D66 in Groningen is bezorgd over de negatieve impact die de aangekondigde bezuinigingen van het…