Categorieën: Nieuws

Pro-Palestina protest op Academieplein verloopt rustig

Zo’n 75 actievoerders hielden dinsdagmiddag een zogenaamde ‘sit-in’ op de trappen van het Academiegebouw. De protestactie van Pro-Palestina activisten was gericht tegen de Rijksuniversiteit Groningen. De demonstranten uitten hun ongenoegen over het politiegeweld van afgelopen woensdag en willen dat de universiteit haar banden met Israël verbreekt.

De actievoerders kwamen niet alleen uit Groningen. Ook uit andere plaatsen in Noord-Nederland kwamen actievoerders naar het Broerplein om hun onvrede te uiten.

De demonstranten vinden dat de politie afgelopen woensdag te hard heeft opgetreden, toen een grote protestmars van Pro-Palestina activisten uitmondde in een gepoogde bezetting van een RUG-pand aan de Oude Boteringestraat. De RUG vorderde meteen de uitzetting van de actievoerders, waarna de politie de wapenstok ter hand nam om de menigte terug te dringen bij het gebouw. “Het is belangrijk dat mensen de verbanden van het geweld van vorige week hier in Groningen met de witte suprematie dat op dit moment mensen vermoord in Palestina zien”, vertelt demonstrant Alina Achenbach.

Ook binnen in het pand werd geweld ingezet om de actievoerders uit te zetten. Na de acties bij het pand aan de Oude Boteringestraat werd ook het tentenkamp van actievoerders aan het Harmonieplein ontruimd, nadat dit protest een maand lang werd gedoogd door de burgemeester en de veiligheidsdriehoek.

Op het Broerplein vroegen de demonstranten dinsdagmiddag om het aftreden van RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries, die zij zien als de aanstichter van het geweld, omdat de RUG meteen ‘opdracht gaf’ om de bezetting te beëindigen. “Wij gaan pas weg als we onze zin krijgen, dus dat wordt best wel lang denk ik”, vertelt demonstrant Mendy Smook. Daarnaast blijven de demonstranten de RUG oproepen om al haar banden met Israël te verbreken. Ze vinden daarnaast dat de RUG geen volledige openheid geeft in haar (financïele en indirecte)  banden met Israël.

De RUG sloot, met het oog op de aanstaande demonstratie, op dinsdagochtend al haar panden in de binnenstad voor bezoekers. Meer daarover hier.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Zonovergoten en tropische zaterdag, daarna minder warm en meer kans op een bui

Het was even genieten van echt warm en droog zomerweer de afgelopen dagen. Zaterdag is…

7 uur geleden

Auto en vrachtwagen botsen op westelijke ringweg

Op de westelijke ringweg, tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein, zijn aan het einde van…

10 uur geleden

Gemeente doet onderzoek naar Groninger nachtleven om het ‘gezelliger, beter en veiliger’ te maken

Onderzoek Informatie en Statistiek Groningen (OIS), de onderzoeksafdeling van de gemeente Groningen, is een onderzoek…

10 uur geleden

Algerijnse ambassadrice op bezoek in Groningen: ‘Ze was heel positief’

Forma Actua ontving vrijdagochtend hoog bezoek. Ambassadrice Salima Abdelhak van Algerije was in Groningen en…

10 uur geleden

Stadjer (26) aangehouden voor opstellen ‘bangalijst’ en dwang tegen advocate van slachtoffers

Agenten hebben afgelopen woensdag een 26-jarige man aangehouden in Groningen, omdat hij wordt verdacht van…

12 uur geleden

Badkat en Guppy drijven weer in Groningse vijver, dit keer in Pioenpark

De vernieuwde Badkat en Guppy drijven sinds vrijdagmiddag weer in de Pioenvijver in de Oosterparkwijk.…

14 uur geleden