Categorieën: Nieuws

Grote Markt vol schaatsfanaten voor behoud Kardinge

Op de Grote Markt draaide het woensdagavond maar om één ding, namelijk schaatsen in Groningen. Een groot deel van de gebruikers en vrienden van ijscomplex Kardinge liet zich op het marktplein horen en zien met een duidelijke boodschap: de ijsbaan moet behouden blijven in Stad.

Het schaatsfeest begon net na zeven op de parkeerplaats van Ikea, waar een groep skeeleraars (bij gebrek aan ijs) begon aan een tocht door de stad. Zij sloten zich aan bij de demonstraties op de Grote Markt, waar ook supporters en leden van ijshockeyclub GIJS en de kunstrijvereniging Groningen aan meededen. Daarnaast gaf een aantal (marathon)schaatsteams clinics op de fiets en op skeelers.

Dat alles zorgde voor grote drukte op het marktplein, met honderden schaatsfanaten die van zich lieten horen en zien op de Grote Markt.

Foto: Lars Faber
Foto: Lars Faber

 

Einde voor Kardinge dreigt door gebrek aan geld voor nieuwe ijsbaan

Het zomerse schaatsspektakel was gericht op het publiek, maar vooral ook op het aan de Grote Markt gelegen stadhuis. De verenigingen willen, samen met andere belanghebbenden, dat het college en de gemeenteraad ervoor zorgen dat de ijsbaan in Kardinge niet verdwijnt. Daar is wel kans op, omdat de huidige ijshal zijn beste tijd heeft gehad. Opknappen heeft eigenlijk geen zin meer, maar een nieuwe ijsbaan bouwen kan de gemeente niet alleen betalen.

Het gemeentebestuur probeert geldschieters (in de vorm van andere gemeentes en provincies) te vinden, maar die lijken nog niet erg happig om bij te dragen. De gemeenteraad liet eerder deze maand dan ook weten dat het probeert om de faciliteiten van Kardinge te behouden voor het noorden. Maar dat zou kunnen betekenen dat de ijshal niet in Groningen blijft.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen

 

Vijftienduizend handtekeningen, veel steun van schaatstoppers

De verenigingen startten daarop een petitie, die het gemeentebestuur moet bewegen om de ijsbaan, koste wat kost, te behouden in Groningen. Dat leverde veel steun op: ruim vijftienduizend handtekeningen werden onder de petitie gezet. Ook een aantal (voormalige) topschaatsers schaarde zich achter de actie, waaronder Suzanne Schulting, Jenning de Boo, Marcel Bosker, Antoinette Rijpma-de Jong, Marianne Timmer en Renate Groenewold.

Een andere topschaatsster die de petitie ondersteunt is meervoudig wereldkampioene Joy Beune. Het was aan haar de eer om de petitie aan te bieden aan de Groningse gemeenteraad, samen met aanstormend schaatstalent Meike Veen en jeugdleden van schaatsverenigingen. Plaatsvervangend raadsvoorzitter Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks) nam de handtekeningen in ontvangst namens de gemeenteraad, samen met een afvaardiging van andere fracties.

Foto: Lars Faber
Foto: Lars Faber

 

‘Als onze boodschap niet aankomt, dan hopelijk die van topsporters wel’

“Het is natuurlijk prachtig dat iedereen hier opkomt voor Kardinge“. vertelt Liesbeth Niessink, voorzitter van ijshockeyvereniging GIJS. “Wij roepen al jaren dat er wat moet gebeuren. De gemeenteraad hier lijkt de ogen dicht te doen voor alle leden die gebruik maken van Kardinge. Daarom is het zo fijn dat bekende sporters zich hard maken voor de ijsbaan. Als onze boodschap niet aankomt, dan hopelijk die van hen wel.”

Toch spreken een aantal gemeenteraadsfracties woensdagavond hun steun uit voor het behoud van Kardinge. CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan vertelt: “Het wordt spannend, want de gemeente geeft aan dat er te weinig geld is om een nieuwe ijsbaan te bouwen. Daardoor lijkt Kardinge aan een zijden draadje te hangen. Maar schaatsen is echt een volkssport. Tegelijk zien we zaken als obesitas bij kinderen, omdat ze te weinig bewegen. Een sport als schaatsen is bij uitstek geschikt om daar iets aan te doen. Daar moeten we prioriteit aan geven in de samenleving, ook in Groningen. En daar hebben we Kardinge gewoon heel hard bij nodig.”

“Dat de gemeente moeilijk doet en weloverwogen beslissingen neemt, dat snap ik. Als het even een worsteling is, dat begrijp ik. Zolang er maar een ijsbaan blijft hier in Groningen”, vertelt voormalig topschaatscoach Gerard Kemkers. “Als wij de politiek een reden moeten geven waarom de ijsbaan moet blijven, ben ik altijd bereid dat te onderbouwen. Want we moeten ervoor zorgen dat er op goede gronden beslissingen worden genomen. Dat dat ingewikkeld is, ook nu er veel meer dingen op de stad afkomen, dat snap ik. Maar je ziet wat het doet hier met de mensen, het is gewoon een feest. Die warmte, in combinatie met de kou van een ijsbaan, die mogen we niet kwijtraken hier in de stad.”

Foto: Jalt de Haan (raadslid CDA) via X
Tom Veenstra

Recente berichten

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

1 uur geleden

Eerste kaarten Noorderzon vanaf maandag verkrijgbaar

De kaartverkoop voor het volledige festivalprogramma van Noorderzon begint aankomende maandag 22 juli. Om 12:00…

3 uur geleden

Winkelcentrum Beijum krijgt nieuwe hub voor deelscooters en -fietsen

Bij winkelcentrum Beijum wordt van 31 juli tot 1 augustus gewerkt aan een nieuwe hub…

4 uur geleden

Waar gaan de Stadjers dit jaar heen op vakantie?

Lig jij het liefst in de zon in Mallorca? Of blijf je toch liever een…

5 uur geleden

Eerste bewoners appartementencomplex aan de Ra hebben hun sleutel

De eerste tien bewoners van appartementen aan de Ra in Lewenborg hebben donderdag hu sleutel…

6 uur geleden

Fietser gewond na aanrijding met auto

Een fietser is donderdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een auto. (meer…)

6 uur geleden