Categorieën: Nieuws

Einde aan Pro-Palestijns tentenkamp op Harmonieplein na ontruiming; agenten en gemeente ruimen puin

De bezetting en de daaropvolgende ontruiming van een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat betekende woensdagavond ook meteen het einde van het Pro-Palestijnse tentenkamp op het Harmonieplein. Daarmee komt er, precies een maand nadat de actievoerders hun kamp begonnen voor het RUG-complex, een einde aan de protestcamping.

 

Onder de demonstranten op de ‘camping’ gingen, na het tumultueuze einde van de bezetting van een gebouw van de RUG aan de Oude Boteringestraat, al flinke geruchten rond dat er een einde gemaakt zou worden aan het tentenkamp. Kort na 21.30 uur bleken deze geruchten uit te komen, toen een flink politie-peloton (zes volgeladen busjes agenten) de Oude Kijk in ’t Jatstraat binnenrolde.

 

Kampeerders kiezen eieren voor hun geld

De agenten troffen het kamp leeg aan, nadat vrijwel alle actievoerders eieren voor hun geld kozen. De agenten restte niets anders dan het opruimen van het tentenkamp. Het deel van de straat waar het tentenkamp stond is afgeschermd voor verkeer en voetgangers met zwarte schermen.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

 

Volgens aanwezige fotografen in het tentenkamp is het ‘een bende’ op het Harmoniecomplex. Agenten waden zich door bergen afval, tenten en andere achtergelaten spullen. De gemeente is aanwezig met een vuilniswagen om de restanten van het tentenkamp af te voeren.

‘Demonstranten vrijwillig vertrokken’

Een woordvoerder van burgemeester Schuiling bevestigt dat de Veiligheidsdriehoek (de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie) woensdagavond overgegaan zijn tot de ontruiming van het Harmonieplein. De demonstranten zijn vrijwillig vertrokken, aldus de woordvoerder. 

Het tentenkamp werd tot nu toe toegestaan door de burgemeester, zolang het er vreedzaam bleef. Het antwoord op de vraag of er ook zou zijn ontruimd als de actievoerders gebleven waren, laat de woordvoerder in het midden. Ook op een eventuele nieuwe actie, zoals deze de afgelopen weken plaatsvond in de vorm van een tentenkamp, wil de woordvoerder niet vooruitlopen.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: 112 Groningen

 

Foto: 112 Groningen
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

 

Met de ontruiming komt er, precies een maand nadat de eerste tenten op het Harmonieplein werden neergezet, een einde aan de protestactie van de Pro-Palestijnse activisten. Met het tentenkamp probeerden de actievoerders om de RUG te dwingen alle banden met Israël en gelieerde organisaties te laten verbreken.

Foto: 112 Groningen
Foto: 112 Groningen
Foto: 112 Groningen
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

 

De protestmars van woensdagmiddag, waarbij enkele honderden demonstranten vanaf de Grote Markt door de binnenstad liepen, was bedoeld om deze eerste maand van protest te markeren.

Maar het in eerste instantie vreedzame protest liep aan het einde van woensdagmiddag uit de hand. Een groep actievoerders drong, ondanks weerstand en de inzet van geweld door agenten, een gebouw van de RUG binnen aan de Oude Boteringestraat. Agenten wisten te voorkomen dat meer demonstranten binnen kwamen, maar moesten daarvoor meermaals geweld inzetten. Zeker drie actievoerders raakten gewond en twee werden aangehouden. De bezetting werd kort daarna beëindigd door de politie.

Kort voor 23.00 was het Harmonieplein leeg en namen de laatste agenten hun vertrek.

Foto: Rieks Oijnhausen
Tom Veenstra

Recente berichten

Zonovergoten en tropische zaterdag, daarna minder warm en meer kans op een bui

Het was even genieten van echt warm en droog zomerweer de afgelopen dagen. Zaterdag is…

6 uur geleden

Auto en vrachtwagen botsen op westelijke ringweg

Op de westelijke ringweg, tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein, zijn aan het einde van…

8 uur geleden

Gemeente doet onderzoek naar Groninger nachtleven om het ‘gezelliger, beter en veiliger’ te maken

Onderzoek Informatie en Statistiek Groningen (OIS), de onderzoeksafdeling van de gemeente Groningen, is een onderzoek…

8 uur geleden

Algerijnse ambassadrice op bezoek in Groningen: ‘Ze was heel positief’

Forma Actua ontving vrijdagochtend hoog bezoek. Ambassadrice Salima Abdelhak van Algerije was in Groningen en…

9 uur geleden

Stadjer (26) aangehouden voor opstellen ‘bangalijst’ en dwang tegen advocate van slachtoffers

Agenten hebben afgelopen woensdag een 26-jarige man aangehouden in Groningen, omdat hij wordt verdacht van…

11 uur geleden

Badkat en Guppy drijven weer in Groningse vijver, dit keer in Pioenpark

De vernieuwde Badkat en Guppy drijven sinds vrijdagmiddag weer in de Pioenvijver in de Oosterparkwijk.…

12 uur geleden