Categorieën: Nieuws

Beoogd staatssecretaris Groningen wil net als voorganger veel vanuit regio werken

Beoogd staatssecretaris Eddie van Marum (BBB) wil net als zijn voorganger Hans Vijlbrief (D66) een flink aantal dagen in de week vanuit de regio Groningen werken. Dat heeft Van Marum afgelopen week laten weten tijdens de hoorzitting in Den Haag.

“Ik ben blij en trots om beoogd staatssecretaris te zijn”, liet Van Marum aan de hoorzittingscommissie weten. Van Marum is op dit moment nog Statenlid in Groningen. “Maar het is wel triest dat het nodig is, maar mooi dat deze functie er weer komt.” Van Marum vertelde aan de commissie dat hij een veelzijdig man is. “Na mijn militaire dienst ben ik muskusrattenbestrijder geworden. Een droombaan. Dit heb ik tot 2005 kunnen doen, toen ik te maken kreeg met fysieke ongemakken. Na een tussenstop als weidevogelcoördinator ben ik coördinator muskusrattenbestrijding geworden bij de provincie. Bij de overheveling van deze taak naar de waterschappen, in 2010, ben ik voor mezelf begonnen. De combinatie van uitvaartverzorger, het geven van contraexpertise en fauna-advies is niet alledaags. Maar het past bij mij. Het geeft mij balans.”

“Niet het vele is goed, het goede is veel”
Van Marum oogt strijdbaar. “In mijn werk heb ik veel ellende gezien, veroorzaakt door onuitlegbaar beleid. Dossier Groningen is voor mij dan ook verheven boven welke politieke kleur dan ook. Het gaat niet over het herstellen van scheuren in muren. Het gaat ook over het herstellen van scheuren in mensen. Het vertrouwen zullen we terug moeten winnen. Er liggen excuses, beloftes en fondsen om dat vertrouwen te herstellen. Meneer Vijlbrief heeft goede stappen gezet. Maar zoals een wijs man eens zei: niet het vele is goed, het goede is veel. Ik wil voortbouwen op wat meneer Vijlbrief heeft opgebouwd. Met minder papier, een koppeling van zaken en daadwerkelijke uitvoering. We moeten niet vanuit Den Haag besluiten wat er nodig is, maar we moeten dit samen met de Groningers besluiten.”

Groningen
Van Marum geeft verder aan dat hij veel vanuit de provincie wil werken. “Ik wil dicht op de organisaties en instituten zitten die vanuit de provincie werken aan Groningen, om hier lijn in te krijgen.” Ook volgende week zullen er nog hoorzittingen plaatsvinden. De hoorzittingen zijn een nieuw onderdeel in het formatieproces en geven Kamerleden de mogelijkheid om de kandidaat-bewindspersonen te bevragen op hun motivatie en geschiktheid. Naar alle waarschijnlijkheid staat het nieuwe kabinet op 2 juli op het bordes.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Maandag wolkenvelden en zonnige perioden, later in de week zon en 25 graden”

De zon krijgt de komende dagen meer ruimte. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het aan…

4 uur geleden

Gemeenteraad gaat puzzelen met miljoenen: “Wat ons betreft houdt de coalitie zich in bedwang”

Er staat een belangrijke week op het programma voor de gemeenteraad. De politici gaan de…

5 uur geleden

SAR zet quads en drone in bij vermissing dementerende man in Stad: “Op slippers en met rollator vertrokken”

SAR Nederland is zondagavond een uitgebreide zoekactie gestart naar een 78-jarige dementerende man die sinds…

8 uur geleden

Sterrebos swingt op muziek van VENcE en The 4Horsemen: “Jong en oud weten we te verbinden”

De editie van SterrebosLive in de muziekkoepel in het Sterrebos is zondag een succes geworden.…

9 uur geleden

Regen mag pret niet drukken op festival Hongerige Wolf: “Het leek wel op Woodstock”

In de gemeente Oldambt vond dit weekend de twaalfde editie plaats van het festival Hongerige…

10 uur geleden

Roze olifant na vakantie weer terug bij paviljoen Appelbergen: “Wat een feest”

De roze olifant is sinds dit weekend weer terug bij paviljoen Appelbergen bij Glimmen. De…

11 uur geleden