Categorieën: Nieuws

UMCG stuurt personeel de provincie in: SEH-artsen naar Scheemda, psychiaters naar Delfzijl en Winschoten

Het UMCG in Stad laat werknemers van verschillende afdelingen helpen op andere plekken in de provincie. Sinds een paar maanden werken artsen van de spoedeisende hulp (SEH) in het UMCG ook op de SEH van het Ommelander Ziekenhuis. Ook gaan specialistische behandelteams werken bij Lentis in Delfzijl en Winschoten, om patiënten met een eerste psychose dichter bij huis te behandelen.

De samenwerking tussen de twee SEH-afdelingen in het UMCG en het ziekenhuis in Scheemda loopt inmiddels een paar maanden. Het Ommelander Ziekenhuis heeft moeite om voldoende SEH-artsen te vinden. Door de samenwerking zijn SEH-artsen zowel in het UMCG als in het regionale ziekenhuis werkzaam. Inmiddels werken zeven SEH-artsen op beide locaties.

Volgens de ziekenhuizen biedt de uitwisseling niet alleen verlichting voor het tekort aan SEH-artsen. Er is nu ook meer ruimte op de SEH in Scheemda voor ‘bedside-teaching’ (onderwijs in de praktijk, aan het bed) en scenariotrainingen. Daardoor wordt het voor arts-assistenten aantrekkelijker om op de SEH van het Ommelander Ziekenhuis te werken. Zo worden vacatures sneller opgevuld.

Specialistische UMCG-teams behandelen patiënten met eerste psychose bij Lentis

In een iets andere context zijn het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG en Lentis ook een samenwerking gestart. Omdat het voor patiënten uit de regio die voor het eerst een psychose krijgen (en hun familieleden) soms niet haalbaar is om naar het UMCG te komen, komen behandelaars uit het ziekenhuis in Stad nu hun kant op.

Om de zorg dichter bij de patiënten te brengen werken twee specialistische behandelteams van het UMCG op locatie bij Lentis in Delfzijl en Winschoten. Elk team bestaat uit een psychiater, arts-assistent of verpleegkundig specialist, één of twee sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen en een ambulant verpleegkundige. De teams werken op beide locaties één dagdeel per week. De UMCG-teams leggen ook huisbezoeken af in de regio en zijn ze beschikbaar voor second-opinions bij ingewikkelde zaken of moeilijk te behandelen psychoses.

“Iemand met een psychose heeft vaker acute en intensieve medische hulp nodig”, vertelt Wim Veling, psychiater en hoofd behandelzaken psychose in het UMCG. “Wanneer een patiënt bijvoorbeeld in Delfzijl woont en je als behandelaar in de stad Groningen werkt, is het niet haalbaar om meerdere huisbezoeken op een dag te doen. Met deze samenwerking kunnen we dit mogelijk maken.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Vrijdag en zaterdag nog kans op een bui, daarna steeds warmer en zonniger

Alleen vrijdag en zaterdag kunnen volgens weerman Johan Kamphuis nog buien vallen. Daarna wordt het…

2 uur geleden

Rijdende auto vliegt in de brand op Laan Corpus den Hoorn

Een rijdende auto is donderdagavond plotseling in brand gevlogen op de Laan Corpus den Hoorn.…

2 uur geleden

D66 en Student & Stad komen met initiatiefvoorstel voor veiligheid en acceptatie LHBTQIA+-gemeenschap

Groningen maakt zich klaar voor de Roze Zaterdag, maar ook daarna moet de LHBTQIA+-gemeenschap zich…

4 uur geleden

PVV en Stadspartij willen stopzetten naschoolse opvang Prins Johan Frisoschool voorkomen

De PVV en Stadspartij 100% voor Groningen stellen vragen aan het gemeentebestuur over het stoppen…

5 uur geleden

Bouw van nieuwe Zorgvilla Helpermaar van start

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) gaf donderdagmiddag het startsein voor de bouw van Zorgvilla Helpermaar…

5 uur geleden

OV-Consumentenplatform Groningen: overkapping van bushaltes moet beter

Het OV-Consumentenplatform Groningen verzoekt de gemeente om bushaltes van een goede overkapping en zijwanden te…

7 uur geleden