Categorieën: Nieuws

Qbuzz en OV-bureau presenteren nieuwe bussen: “De gele kleur is een knipoog”

Vervoersbedrijf Qbuzz en het OV-bureau Groningen Drenthe hebben dinsdag de eerste van een serie van 35 nieuwe elektrische Mercedez-Benz bussen gepresenteerd. Het gaat om eCitaro-bussen die gebouwd zijn door Daimler Buses.

Dat wat het meeste opvalt bij het nieuwe materieel is de kleur: geel. Voor de bussen die op de streek gaan rijden heeft het OV-bureau zich laten inspireren door de gele kleuren die voorheen ook op de bussen in ons land te zien waren. De presentatie vond dan ook niet toevalligerwijs plaats op de dag dat de GADO, de Groninger Autobusdienst Onderneming die van 1924 tot 1998 het openbaar vervoer verzorgde, honderd jaar bestaan zou hebben. Bij de presentatie stond een oude GADO-bus naast de nieuwe bus.

Geen buitenspiegels
De komende periode gaat Qbuzz 148 dieselbussen vervangen voor elektrische exemplaren. De bussen zijn, naast dat ze elektrisch zijn, vergelijkbaar met het huidige materieel. Wel zijn er door Daimler Buses wat nieuwigheden ingebouwd. Zo heeft de chauffeur geen buitenspiegels meer maar vindt het spiegelen plaats door middel van twee digitale schermen. Daarnaast zijn de oplaadpunten bij de zitplaatsen in de bus voorzien van zowel USB-A als USB-C. De komende periode worden de nieuwe bussen getest, vanaf september worden ze structureel ingezet op de streeklijnen en op lijn 15 waar ruim tien jaar oude bussen vervangen worden.

Gele bussen
Met de gele bussen keert Qbuzz weer terug naar hoe het vroeger was. Daarmee is het bedrijf niet de eerste vervoerder die dat doet. Vervoerder EBS maakt bijvoorbeeld in Waterland al gebruik van bussen die een volledig gele basis hebben. Daarnaast zijn er verschillende vervoerders die de afgelopen jaren geel in hun kleurstelling gebruikt hebben. Vervoersbedrijf Hermes bijvoorbeeld die in Limburg rond reed met witte bussen die gele en blauwe vlakken hadden. Het gebruik maken van eigen huisstijlen nam in de jaren negentig een vlucht na de liberalisering van de markt. Daardoor is er tegenwoordig een grote diversiteit aan kleuren in het Nederlandse buslandschap te zien.

Foto: Gisela Staal – OV-bureau
Foto: Gisela Staal – OV-bureau
Foto: Gisela Staal – OV-bureau
Foto: Roy Tammens
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zomerse warmte in aantocht met tropische waarden richting het weekend: “Komt toch nog vrij plotseling”

Het wordt zomer. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. Op dinsdag en woensdag kan het 26…

8 minuten geleden

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

3 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

3 uur geleden

Asfalteringswerkzaamheden in Beijum in volle gang, Amkemaheerd tot zondagochtend afgesloten

In Beijum wordt zaterdag druk gewerkt om de Amkemaheerd van een nieuwe asfaltlaag te voorzien.…

4 uur geleden

VVD start meldpunt verkeersaso’s: “Steeds meer mensen ervaren overlast door asociale bestuurders”

De fractie van de VVD is een meldpunt gestart om inzicht te krijgen in verkeersoverlast…

5 uur geleden

Kaartverkoop internationaal hoofdprogramma Noorderzon van start

De kaartverkoop voor het internationaal hoofdprogramma van Noorderzon is zaterdagmiddag van start gegaan. De kaartverkoop…

7 uur geleden