Categorieën: Nieuws

Toch geen spreekverbod voor oud-milieuofficier van justitie uit Haren

Gustaaf Biezeveld uit Haren heeft geen onrechtmatige uitlatingen gedaan rond de storting van granuliet. Dat bepaalde het Gerechtshof in Den Haag dinsdagochtend. Een betwist granulietbedrijf klaagde Biezeveld en het BNNVARA-programma Zembla drie jaar terug met succes aan, vanwege uitspraken die de oud-milieuofficier van justitie uit Haren deed in een uitzending van het programma. Door deze uitspraak gaat nu een streep.

Biezeveld deed de betwiste uitspraken in de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’, uitgezonden op 20 januari 2020. Hij betoogde onder meer dat Bontrup jarenlang met een verkeerd productcertificaat heeft gewerkt. In de Tweede Kamer vroeg Biezeveld daarom aan minister Van Veldhoven om de stortingen van granuliet, die plaatsvinden in natuurplas Over de Maas tussen Alphen en Dreumel, per direct te stoppen en aangifte te doen tegen het bedrijf.

Het betwiste granulaatbedrijf, Bontrup uit Amsterdam, klaagde zowel Zembla als Biezeveld aan vanwege de uitspraken. De rechtbank in Groningen veroordeelde Biezeveld eind 2021 tot een spreekverbod rond de storting van granuliet door Bontrup, op laste van een boete van duizend euro per keer dat Biezenveld zich publiekelijk over de zaak zou uitlaten. Ook moest Biezeveld eerdere uitspraken, die hij begin vorig jaar deed in het tv-programma Zembla, rectificeren via persbureau ANP en via de website van BNNVARA.

Maar Biezeveld en Zembla lieten het er niet bij zitten en gingen in hoger beroep. Bontrup deed hetzelfde, omdat het bedrijf vindt dat het tv-programma ook voor andere uitlatingen veroordeeld moet worden.

Het Gerechtshof in Den Haag deed dinsdag uitspraak in de zaak. Het hof oordeelde dat Zembla niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens dit bedrijf en ook Biezeveld werd in het gelijk gesteld. “De persvrijheid weegt bij alle gedane uitlatingen zwaarder dan het recht op bescherming van de reputatie van de granulietproducent”, stelt het hof. De hogere rechters in Den Haag vinden daarnaast dat er voldoende steun in de feiten is voor de uitlatingen van Biezeveld.

Tom Veenstra

Recente berichten

Moslims vieren Id al-Adha: “Dit is ons belangrijkste feest”

Op sportpark Het Noorden hebben moslims zondag Id al-Adha gevierd. Volgens een woordvoerder van de…

45 minuten geleden

Dom Helder Camaraschool pakt tweede prijs bij finale schoolvoetbal: “Zijn we er toch ingetuind”

Het verhaal van de IKC Dom Helder Camara uit Beijum op de landelijke finale van…

1 uur geleden

Automobilist belandt met auto op vangrail

Een automobilist heeft zondagochtend diens voertuig geparkeerd bovenop de vangrail van de noordelijke ringweg. Dat…

3 uur geleden

Thomas gooit hoge ogen bij Natuurkunde Olympiade: “Ook tijdens mijn vakanties ben ik met fysica bezig”

Thomas van der Zwan (18) van het Praedinius Gymnasium heeft afgelopen week hoge ogen gegooid…

6 uur geleden

Parkeerbeleid in de gemeente gaat op de schop: “Mes snijdt aan meerdere kanten als we parkeren sturen”

Het parkeerbeleid in de gemeente gaat flink op de schop. Komende week debatteert de raad…

7 uur geleden

Garagesale verbindt bewoners in Thesinge en Sint Annen: “Er zijn altijd mensen op zoek naar de pot met honing”

Als de zon hoog aan de hemel had gestaan was de Garagesale in Thesinge en…

7 uur geleden