Categorieën: Nieuws

Ramadan ten einde, voorbereidingen Suikerfeest in volle gang: “Het wordt een hele mooie en gezellige dag”

De ramadan zit er op. Op deze dinsdag wordt er voor het laatst gevast, op woensdag vindt Eid-al-Fitr plaats. Een feestdag die wij kennen als het Suikerfeest. Maar hoe ziet deze dag er uit? En hoe is het de afgelopen weken gegaan? Een gesprek met de woordvoerder van de Al-Rahma-moskee in de stad.

Op woensdag vindt Eid-al-Fitr plaats. Hoe gaat dit er in Groningen uit zien?
“Het leuke en het mooie is dat we dit gezamenlijk als moslims gaan vieren. Op de eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken jong en oud de moskee voor een gezamenlijk speciaal gebed. Nu zijn er in Groningen dusdanig veel mensen die hierbij aanwezig willen zijn dat wij uitwijken naar de voetbalvelden van VVK. Daar verzamelen we ons woensdagochtend om 07.00 uur. En na het gebed is het feest. Het is een belangrijke feestdag voor ons.”

Betekent dat ook dat er bijvoorbeeld vandaag al druk gewerkt is aan de voorbereidingen?
“Absoluut. Kinderen krijgen bijvoorbeeld morgen cadeautjes. En er vindt veel familiebezoek plaats. Het is een hele leuke en gezellige dag. En daar hoort inderdaad ook eten en drinken bij. Dus de vrouwen zijn, vaak met hulp van de kinderen, al dagen druk bezig geweest in de keuken om er iets moois en bijzonders van te maken. Eid-al-Fitr is het einde van de ramadan, de periode van vasten. En dat einde vieren we dus.”

Bij de ramadan wordt er gebruik gemaakt van de islamitische maankalender. Een islamitisch jaar telt ongeveer 354 dagen, terwijl in ons land de gregoriaanse kalender wordt gehanteerd die 365 dagen telt. Is het prettig dat de ramadan nu in deze periode van het jaar valt?
“Het is voorgekomen dat de ramadan in de zomer valt. Ook tijdens een tropische hittegolf hebben wij de ramadan meegemaakt. Dan is de ramadan veel zwaarder dan dat het in deze tijd van het jaar is. Dit komt vooral doordat de dagen nu minder lang zijn dan in de zomer. Tussen zonsondergang en zonsopgang mag er wel gegeten worden. De ramadan zal volgend jaar nog wat gunstiger vallen. Het zal dan beginnen rond eind februari/begin maart.”

Onlangs was in het nieuws dat de belangstelling voor de ramadan groeit. Merken jullie dat ook als moskee?
“Wij merken zeker dat de belangstelling naar de ramadan, maar ook naar het geloof enorm is gegroeid. Het aantal bekeerlingen neemt behoorlijk toe. Bekeerlingen zijn mensen die recentelijk tot het geloof zijn bekeerd. Dat vinden wij natuurlijk erg leuk, maar we begrijpen ook dat mensen vragen hebben. Veel voorkomende vragen zijn: wat is de ramadan eigenlijk? En hoe wordt het Suikerfeest gevierd? Wij vinden het erg leuk om mensen te informeren, daarom zijn ze van harte welkom om in onze moskee te komen kijken.”

Nu vertelde je aan het begin van dit gesprek dat jullie het grote gebed morgen noodgedwongen op een voetbalveld organiseren. Hebben jullie eigenlijk te weinig ruimte?
“wij zijn inderdaad op zoek naar een grotere ruimte. Zoals hiervoor gezegd neemt de belangstelling naar het geloof toe, maar ook het aantal bekeerlingen. Dat is natuurlijk geweldig nieuws voor de moslimgemeenschap, maar het wordt dan wel lastiger om iedereen een plekje te bieden. Wat dat betreft merken we dat we de grens steeds meer naderen. Gelukkig zijn we wel in gesprek met de gemeente en hopen wij dat er een mooie oplossing komt hierover.”

Verslaggever Zoë Mol maakte twee jaar geleden een reportage over het Suikerfeest:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

7 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

7 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

9 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

9 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

10 uur geleden