Categorieën: Nieuws

Qbuzz krijgt boete omdat buschauffeur reiziger in rolstoel achterliet op transferium

Vervoersbedrijf Qbuzz heeft een boete van 7.500 euro gekregen omdat het bedrijf vorig jaar zomer een reiziger in een rolstoel achterliet op het transferium in Gieten. Dat blijkt uit het jaarverslag van Qbuzz.

De boete is opgelegd door het OV-bureau Groningen Drenthe. Zij waren niet blij toen ze van het incident hoorden. Volgens het OV-bureau had de bewuste buschauffeur contact op moeten nemen met de verkeersleiding waarbij er gevraagd had moeten worden om een andere bus te laten komen waarmee rolstoelers vervoerd kunnen worden.

Chauffeur zei dat het niet zijn verantwoordelijkheid was
Het incident gebeurde bij het ov-knooppunt in Gieten. E-rolstoeler Meindert Withoff uit Stadskanaal wilde na een etentje in Stad met de bus van Groningen naar Stadskanaal. Daarbij moet er in Gieten worden overgestapt. De reis vanuit Groningen naar Gieten verliep zonder problemen, maar eenmaal aangekomen op het ov-knooppunt bij het Drentse dorp liet dezelfde chauffeur hem twee keer staan. De buschauffeur wilde hem niet meenemen omdat zijn rolstoel te zwaar zou zijn voor de rolstoellift in de bus. Toen Withoff vroeg hoe hij dan thuis moest komen zei de chauffeur dat dit niet zijn verantwoordelijkheid was. Voor verschillende politieke partijen en ook voor reizigersvereniging Rover was het aanleiding om aan de bel te trekken. Volgens hen moest Qbuzz maatregelen treffen om te zorgen dat elektrische rolstoelen niet meer worden geweigerd door buschauffeurs.

Teveel CO₂ uitgestoten
Het is overigens niet de enige boete die voor Qbuzz dreigt. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar teveel CO₂ uitgestoten. Om de kosten te drukken heeft de vervoerder op sommige momenten diesel getankt in plaats van de duurzame brandstof HVO. Het afgelopen jaar werd er per reizigerskilometer 33,1 gram CO₂ uitgestoten, terwijl dit volgens de afspraken maar 11,2 gram had mogen zijn. Hoe hoog deze boete wordt is onbekend, maar deze zal flink in de papieren gaan lopen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Woensdag zon en bewolking, later in de week buien’

De zon verdwijnt de komende dagen wat uit het beeld. Donderdag en vrijdag gaan bewolkt…

9 uur geleden

Politieke partijen pleiten voor campagne tegen straatintimidatie en website waar meldingen gedaan kunnen worden

Verschillende politieke partijen pleiten voor een campagne tegen straatintimidatie. Ook moet er een website komen…

10 uur geleden

Buurtcamping Lewenborg brengt wijkbewoners samen: “Iedereen is gelijk, het maakt niet uit wie je bent”

Het terrein van stadsboerderij het Boegbeeld in Lewenborg ligt er weer bij alsof er niks…

12 uur geleden

Fietspad Vrijheidsplein vanaf komend weekend weer open

Het fietspad bij het Vrijheidsplein was lange tijd niet bruikbaar maar vanaf komende zaterdag kan…

13 uur geleden

Kop-staartbotsing op westelijke ringweg

Op de westelijke ringweg heeft dinsdagmiddag een kop-staartbotsing plaatsgevonden. Dat meldt nieuwsfotograaf Patrick Wind van…

15 uur geleden

Kind raakt moeder kwijt, agenten schieten te hulp

Agenten hebben er dinsdagmiddag voor gezorgd dat een verdwaald kind herenigd kon worden met diens…

15 uur geleden