Categorieën: Nieuws

Persoon die explosief plaatste in Vinkhuizen kwam meermaals terug, vermoedelijk om bom opnieuw aan te steken

De verdachte van het plaatsen van een explosief voor de Vinkhuizen Bar, die afgelopen woensdagmiddag werd weggehaald door de Explosieven Opruimingsdienst, kwam meerdere keren terug bij de bom. 

Dat blijkt uit de camerabeelden van het incident, die vrijdag zijn vrijgegeven door de politie. Op beelden is te zien dat een persoon met een plastic tas naar de Vinkhuizen Bar loopt. De verdachte verdwijnt uit beeld en lijkt het explosief te hebben aangestoken. Dat lukt niet, dus loopt de verdachte even later terug naar de bom voor een tweede poging. Ook dat mislukt, waarna de persoon nog een derde, laatste poging doet. De verdachte rent uiteindelijk rond 04:18 uur weg via het zebrapad in de richting van de Jadestraat.

EOD maakt bom onschadelijk

De politie kwam woensdagochtend massaal naar de Vinkhuizen Bar na een melding over het explosief. De omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst kwam naar de Siersteenlaan om de bom te onderzoeken en mee te nemen. Deze is inmiddels gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Nog geen aanhoudingen

De verdachte droeg dinsdagnacht een gewatteerde zwarte jas en een zwarte broek en heeft een plastic tas van supermarktketen Lidl bij zich. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie doet onderzoek naar de inhoud van het voorwerp en de Forensische Opsporing heeft sporenonderzoek verricht op de locatie. “Uiteraard proberen we het motief van de verdachte op de beelden te achterhalen en onderzoeken we waarom waarop het voorwerp op die plek is achtergelaten”, laat de politie vrijdagmiddag weten.

Tips en camerabeelden welkom

Mensen die mogelijk meer hebben gezien of meer weten, bijvoorbeeld wie de persoon op de beelden is of informatie hebben over de aanleiding voor het plaatsen van de bom, kunnen contact opnemen met de politie. “Ook zijn we nog op zoek naar aanvullende beelden waar de verdachte op staat”, schrijft de politie. “Woont u in de omgeving van de Siersteenlaan of de Jadestraat? En heeft u beelden tussen 03:45 uur en 04:30 uur waar de verdachte op te zien is? Deel dit dan met ons.”

Contact opnemen met de politie kan via de Opsporingstiplijn via 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. U kunt ook het tipformulier invullen en daar uw eventuele beelden delen.

Tom Veenstra

Recente berichten

Gruno’s Postharmonie bereidt zich voor op 4 mei: “Het klinkt gek maar het is ons mooiste optreden”

Op 4 mei wordt de stille tocht van het Joods Monument aan de Hereweg naar…

56 minuten geleden

Jacht stuurloos op Reitdiep, brandweer haalt materialen uit schroef

De Groninger brandweer moest dinsdagavond in actie komen op het Reitdiep. Daar was een jacht…

1 uur geleden

Jong kind ernstig gewond bij aanrijding Noorderbinnensingel, twee personen aangehouden

Aan de Noorderbinnensingel is dinsdag in het begin van de avond een jong kindje ernstig…

3 uur geleden

Kinderen leven zich uit met sport en spel in Haren

De meivakantie is deze week begonnen en dus zijn kinderen vrij van school. Om het…

4 uur geleden

De sportbus van de kinderburgemeester was dinsdag in Lewenborg

De kinderburgemeester komt één van zijn verkiezingsbeloften na. Hij ging met de sportbus langs Lewenborg…

5 uur geleden

PKC’83 versterkt zich met middenvelder Tyrell Strik

PKC'83 heeft zich voor komend seizoen versterkt met Tyrell Strik. De 20-jarige Strik komt over…

5 uur geleden