Categorieën: Nieuws

Mer: ‘Meer geluidshinder en slaapverstoring niet uit te sluiten als vliegveld Eelde openingstijden verruimt’

Vliegveld Eelde heeft onvoldoende aangetoond dat ’s ochtend een half uur eerder beginnen en ’s avonds een uur later stoppen met vliegen vanaf de luchthaven slechts beperkte negatieve gevolgen op het milieu en op overlast voor omwonenden.

Dat stelt de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

In de aanvraag voor een nieuw Luchthavenbesluit wil Groningen Airport Eelde graag dat Harbers toestaat dat er per dag langer gevlogen mag worden vanaf de luchthaven. Eelde wil onder andere de openingstijden verruimen naar 06:00 uur tot 00:00 uur (nu: 06:30-23:00), meer vliegtuigtypen toelaten en de trauma-helikopter meer ruimte bieden.

Voor een nieuw luchthavenbesluit moet Harbers beoordelen of een milieueffectrapport nodig is. Daarvoor vroeg de minister alvast advies aan de Commissie. Zo’n rapport is nodig als er belangrijke milieugevolgen mogelijk zijn. Qua milieuschade is de mer het eens met Eelde: natuurgebieden en beschermde diersoorten hebben geen last van de extra vlieguren en ook de stikstofuitstoot blijft beperkt.

Maar qua geluidshinder in de nacht en slaapverstoring voor omwonenden heeft Eelde niet voldoende aangetoond dat er geen problemen ontstaan door de ruimere openingstijden, vindt de Commissie. Omdat het luchthavenbesluit zelf nog niet klaar is, kan de commissie niet nagaan wat het effect is van de combinatie van (nieuwe) vliegtuigtypen en de extra vliegbewegingen. Dat is belangrijk omdat die combinatie bepalend is voor de berekende milieueffecten.

Eelde wil zorgen voor betere onderbouwing

De luchthaven laat weten dat het de adviezen van de Commissie gaat opvolgen en een betere onderbouwing gaat aanleveren. “Wij realiseren ons dat de luchthaven soms overlast veroorzaakt”, stelt Eelde in een reactie. “Uit onderzoeken blijkt dat de totale geluidsbelasting niet toeneemt ten opzichte van de huidige vergunning. Ook is er veel regionaal draagvlak voor een verruiming van onze openingstijden voor het passagiersverkeer.”

De luchthaven denkt dat het, na aanpassingen in de beoordeling en een positief besluit van minister Harbers, nog voor de zomervakantie een nieuw Luchthavenbesluit kan aanvragen.

Tom Veenstra

Recente berichten

Personen proberen woning binnen te komen waar eerder een overval plaatsvond

Twee personen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd om een woning binnen…

17 minuten geleden

RUG schrapt programmaonderdelen uit lustrumviering vanwege demonstratie

Het programma van de Rijksuniversiteit voor de lustrumviering is voor deze zaterdag aangepast. Verschillende onderdelen…

31 minuten geleden

Personen schieten met balletjespistool vanuit auto op mensen

Politieagenten hebben vrijdagavond een balletjespistool in beslaggenomen waarmee vanuit een personenauto op mensen was geschoten.…

1 uur geleden

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar Japanse duizendknoop zit roeiers in het vaarwater

Niet 'Maai Mei Niet' maar invasieve exoten belemmeren het zicht rond het Noord-Willemskanaal. Dat zegt…

4 uur geleden

Selwerd bestaat precies zestig jaar: “Idee was om alleen maar rijtjeshuizen te bouwen”

De wijk Selwerd is zaterdag jarig. De stadswijk bestaat precies zestig jaar. In de wijk…

5 uur geleden

HSV grootste partij bij verkiezingen Hanze

HSV is de grootste partij geworden bij de medezeggenschapsraadverkiezing op de Hanze. De verkiezingen werden…

6 uur geleden