Categorieën: Nieuws

Groningen schoon door 3800 vrijwilligers

De straten liggen er soms vol mee: zwerfafval. Groningen telt inmiddels 3800 stille krachten die de stad vrijwillig schoon houden.

Senior milieusteward Kars Ottens zegt dat er in Groningen veel vrijwilligers zijn, “Ik denk dat Groningen daar uniek in is. Je ziet in andere gemeenten wel dat ze ook mensen hebben die aan het opruimen zijn, maar ik denk wel dat wij voorop lopen met het aantal.”

Irma Bekema, Trudi van den Berg en Jos Steenmeijer ruimen al jaren afval op en lopen vaak met de afvalgrijper en vuilniszakken door de stad. Toch is er elke week weer nieuw afval om op te rapen.

Bekema vertelt hoe het weggooien van afval op straat een impact heeft op je leefomgeving, het milieu en dierenwelzijn. “Toch zijn er positieve ontwikkelingen. Als je kijkt naar blikjes en flesjes. Daar zit natuurlijk sinds een tijd statiegeld op. Dat heeft toch tot een afname geleid van wel vijfenzeventig procent. Maar peuken blijven een doorn in het oog.”

Ottens is blij met de stille krachten. “Die stille krachten komen soms op plekken waar de gemeente eigenlijk niet komt en die kruipen soms de bosjes in en daar ligt dan toch van alles. Dus dat ruimen ze dan ook op.”

Anna van Oosterom

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

9 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

11 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

14 uur geleden