Categorieën: Sport

FC Groningen swingt tegen Cambuur en heeft promotie naar Eredivisie volledig in eigen hand

FC Groningen heeft zaterdagavond in een aantrekkelijke wedstrijd met 3-0 gewonnen van Cambuur. Doordat de directe concurrentie in speelronde 35 punten liet liggen heeft de FC directe promotie naar de Eredivisie volledig in eigen hand.

De wedstrijd tegen Cambuur was er één met twee gezichten. In de eerste helft was het elftal van trainer Dick Lukkien oppermachtig. Het lukte Cambuur niet om de bal lang in de ploeg te houden mede doordat Groningen veel druk zette en snelheid maakte. Voor Cambuur-speler Leon Bergsma begon de wedstrijd helemaal vervelend. In de vierde minuut kwam hij in botsing met Rente van de FC. Hij moest op een brancard het veld verlaten. Bergsma werd vervangen door Thomas Poll (ex-FC).

Ruststand: 2-0
Een bijna uitverkocht Euroborg-stadion zag de FC in de 22ste minuut op voorsprong komen. Luciano Valente wist een hoekschop te versieren die door Laros Duarte werd genomen. Hij bereikte Marvin Peersman die de bal in de touwen wist te koppen. De FC stoomde daarna door. Nadat Leandro Bacuna een aantal minuten later nog miste was het Thom van Bergen die wel raak wist te schieten. Romano Postema wist ter hoogte van de middellijn in balbezit te komen en paste de bal naar Van Bergen die Cambuur-keeper Van Osch te slim af was: 2-0. Dit was ook de ruststand.

Rode kaart
In de tweede helft kreeg het publiek een andere wedstrijd te zien. Cambuur had de rust gebruikt om zich te herpakken en was daardoor vaker in balbezit. In de beginfase was de grootste kans echter voor Van Bergen van de FC die zijn kopbal gekeerd zag worden door Van Osch. Tien minuten later hield het publiek echter de adem in. FC-keeper Jurjus haalde buiten de zestien Cambuur-speler Smit onderuit. Scheidsrechter Erwin Blank was onverbiddelijk en gaf de keeper de rode kaart. Jurjus werd vervangen door de 21-jarige Dirk Baron. Voor de keeper uit het Friese Menaam, die vorig jaar overkwam van ONS Sneek, betekende dit zijn debuut. Baron werd gewisseld voor Van Bergen.

Isak Määttä
Cambuur rook door de rode kaart kansen maar heel gevaarlijk werd de club uit Leeuwarden niet meer. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 3-0 met daarin een hoofdrol voor de Noor Isak Määttä. Hij stond een minuut in het veld, als vervanger voor Duarte, toen hij in de zestien de bal kreeg van Valente. Määttä ging echter niet voor eigen succes en besloot door te passen naar Postema die met zijn linkerbeen zijn achttiende doelpunt van het seizoen scoorde: 3-0.

FC Groningen komt daarmee op 70 punten. Dat is 1 punt minder dan Roda JC dat op plaats twee staat. Op de eerste plaats in de competitie staat Willem II dat 74 punten heeft en eerder op de dag nog gelijkspeelde tegen MVV. Komende vrijdag speelt de FC de uitwedstrijd tegen Willem II. Met deze uitgangspositie heeft de FC promotie volledig in eigen hand.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningen Atletiek pleit voor bouw sporthal: “Indoorlocatie zou van grote meerwaarde zijn”

Groningen Atletiek pleit voor de bouw van een sporthal waar indooratletiek bedreven kan worden. Wethouder…

23 minuten geleden

“De vermissing stopt pas als de vermiste is gevonden, dat is mijn drijfveer”

Waar zijn de lichamen van de vijftien geëxecuteerde stakers die begraven zijn op Appèlbergen? Dat…

57 minuten geleden

Harense brengt 22 terreinwagens naar Oekraïne: “Beeld van kapot geschoten vliegveld moet ik nog een plekje geven”

Willemijn Kemp van de Sociale Brigade uit Haren is weer terug in Nederland. De afgelopen…

1 uur geleden

Eerste gierzwaluwen weer in Stad gesignaleerd: “Skrieeh, skrieeh”

De gierzwaluw is weer in de stad gearriveerd. Met het mooie weer van de afgelopen…

2 uur geleden

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden in de stad verschillende activiteiten plaats. (meer…)

3 uur geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

3 uur geleden