Categorieën: Nieuws

Wethouder: “Genoeg vrouwennamen beschikbaar die een straat kunnen krijgen in De Suikerzijde”

In de nieuwe wijk De Suikerzijde zullen genoeg straten naar vrouwen vernoemd worden. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen laten weten. Volgens Van Niejenhuis heeft de straatnamencommissie ook geen enkele aanmoediging nodig.

Van Niejenhuis reageerde op vragen van de GroenLinks-fractie. Raadslid Robert Lagestee: “Ik fiets en loop dagelijks door de E. Thomassen à Thuessinklaan en de J. Baart de la Faillestraat. Afgelopen week las ik een artikel in het Dagblad van het Noorden waarin stond dat Cato Pekelharing-Doijer geen eigen straat zal krijgen in de nieuwe Suikerzijde, omdat de naam te lang en te ingewikkeld is. Op dit moment zijn er in onze gemeente 418 straten vernoemd naar mannen en slechts 47 naar vrouwen. Klopt het dat er weinig vrouwen op de lijst staan? En wat moet er gedaan worden om de diversiteit te bevorderen?”

“Geschiedenis heeft ook minder belichte kanten”
Voor de wethouder kan reageren wil Ietje Jacobs-Setz van de VVD weten hoe het komt dat er meer mannen dan vrouwen vernoemd zijn. Lagestee: “Daar hebben we uiteraard over nagedacht. Wij denken dat het komt omdat er voor de mannen een prominente rol is weggelegd in de geschreven geschiedenis. Maar de geschiedenis heeft ook minder belichte kanten, die juist recent wat meer aan het licht komen. Dat geeft ons in het vervolg wat beter de kans om daar waakzamer op te zijn. De wereld van historici is ook steeds in beweging.”

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Het is niet lastig om vrouwennamen te vinden”
Wethouder Van Niejenhuis laat weten dat de straatnamencommissie de aanmoediging niet nodig heeft: “De gemeenteraad bepaalt de kaders welke namen straten krijgen. Het gemeentebestuur geeft daar uitvoering aan, en daar hebben we een commissie voor. Het is belangrijk om te zeggen dat het niet lastig is om vrouwennamen te vinden. Voor De Suikerzijde hebben we een lange lijst. Dus het is geen probleem om dit fiftyfifty uit te voeren. Meneer Lagestee noemde een aantal voorbeelden van namen, en het klopt inderdaad dat we verschillende voorwaarden stellen. Een persoon moet lang genoeg overleden zijn bijvoorbeeld. Het gedrag van de persoon moet onbesproken zijn. En het moet goed uitspreekbaar zijn. Bij de E. Thomassen à Thuessinklaan hoor ik met enige regelmaat mensen worstelen. Maar daar gaan we een weg in vinden. Als een naam lastig is kun je deze aan een straat geven waar bijvoorbeeld weinig huizen staan.”

“Straatnamencommissie heeft geen enkele aanmoediging nodig”
De wethouder vertelt verder: “In het verleden zijn er door de raad moties ingediend die opriepen om vrouwen te vernoemen. Dat is nog steeds ons uitgangspunt. Zo wordt De Held III bijvoorbeeld De Heldin. De fractie van de PvdA heeft eerder opgeroepen om straten te vernoemen naar helden uit het slavernijverleden. Dat gaan we ook doen. De straatnamencommissie heeft hier ook geen enkele aanmoediging in nodig. Wat wel zo is, is dat het tijd nodig heeft. Een kader vanuit de raad zal niet direct morgen leiden tot nieuwe straatnamen.”

Externe kennis
“De huidige straatnamencommissie bestaat uit drie mannen en twee vrouwen. Bij het selecteren van namen roepen zij de hulp in van experts. Er wordt externe kennis ingevlogen, waardoor er veel perspectieven mee worden genomen. Ik denk dat we het heel goed georganiseerd hebben in onze gemeente.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

1 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

2 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

2 uur geleden

Rondleiding langs graven verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

In aanloop naar 4 en 5 mei worden rondleidingen verzorgd over zestien Groningse verzetsstrijders die…

4 uur geleden

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

4 uur geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

5 uur geleden