Categorieën: Nieuws

Treinvervoer in Groningen krijgt iets hoger cijfer van reizigers, busvervoer blijft (vrijwel) gelijk

Reizigers in de treinen van Arriva waren het afgelopen jaar iets meer tevreden dan het jaar ervoor. De mening van busreizigers bleek vrijwel gelijk.

Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer van het CROW, een onafhankelijk kenniscentrum voor infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer.

Hogere waardering voor treinen

Bij treinvervoer in Groningen steeg de waardering van een 7,4 in 2022 naar een 7,8 in 2023. De hoogst scorende deelonderdelen waren gemak instappen (9,2), gebruiksgemak OV-chipkaart (8,5), kans op een zitplaats (8,4) en de veiligheid in de trein (8,4).

“Ondanks de roerige jaren als gevolg van coronaherstel zijn ook veel reizigers trouw gebleven aan het openbaar vervoer”, stelt Arriva over de onderzoekscijfers. “We bedanken de reizigers en vooral ook onze medewerkers, die elke dag weer klaarstaan voor alle reizigers.”

Bussen blijven gelijk in reizigersoordeel

Reizigers in de stadsbussen en streekbussen in Groningen beoordelen hun rit in 2023 net als 2022 met een 7,9. Het hoogwaardig openbaar vervoer (Q-link en Qliner), is ten opzichte van 2022 met 0,1 punt gedaald in de waardering van reizigers naar een 7,8. In de streekbussen en stadsbussen waarderen de reizigers de veiligheid van de instaphaltes hoger dan in 2022. Een lagere waardering werd gegeven voor de ritprijs. De sterkste daling voor Q-link is te zien in de beoordeling van reizigers over de drukte in het voertuig.

“Net als vorig jaar hadden we te maken met rituitval door personeelstekorten”, zegt directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe Rosalinde Hoorweg. “Het lijkt erop dat dit niet veel invloed heeft gehad op de tevredenheid van de reizigers, waar we natuurlijk heel blij mee zijn. Wel moeten we een kanttekening bij dit rapportcijfer plaatsen, omdat de enquête specifiek vraagt naar de huidige rit. Reizigers die hinder hebben ervaren door rituitval zijn op dat moment niet bevraagd, doordat alleen tijdens busritten de enquêtes zijn afgenomen”

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden