Categorieën: Nieuws

Minister: “Het kan niet zo zijn dat boa’s in de ene gemeente een hoofddoek dragen en in de andere niet”

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Justitie herhaalt nog eens dat het niet slim is om boa’s toe te staan om hoofddoekjes te dragen op straat. “Eerder werd deze discussie gevoerd over de ruggen van agenten, en nu over die van boa’s. Ik vind dat jammer.”

Groningen besloot onlangs dat boa’s tijdens het uitoefenen van hun werk hoofddoekjes mogen dragen. Verschillende andere gemeenten hebben een vergelijkbaar besluit genomen of zijn dit van plan. Maar er zijn ook gemeenten waar de discussie niet gevoerd wordt. Volgens Yeşilgöz-Zegerius is er geen verschil tussen politieagenten en boa’s: “Deze mensen gaan voor ons de straat op om de orde te handhaven. In sommige gemeenten zijn ze gewapend en beschikken ze over verschillende geweldsinstrumenten. Tijdens hun opleiding krijgen ze geleerd om neutraliteit uit te stralen. Neutraliteit in opleiding, in gedrag maar ook in uniform.”

“We hebben een scheiding van kerk en staat”
Yeşilgöz-Zegerius: “Het kan niet zo zijn dat in de ene gemeente het dragen van een hoofddoek wel toegestaan wordt, en in een andere gemeente niet. Ik ben daarover in gesprek met de gemeenten.” Het argument dat door hoofddoekjes toe te staan juist meer mensen interesse hebben in het werk, en dat gemeenten juist gaan over de boa’s omdat deze mensen bij hun in dienst zijn, wimpelt de minister weg. “We hebben in Nederland een scheiding van kerk en staat. Op straat moet daarom iedereen hetzelfde uniform dragen. Maar op andere plekken kun je prima een hoofddoekje dragen. Als je als boa achter een bureau werkt, dan is dat geen enkel probleem.”

Wetgeving
Afhankelijk van de gesprekken met de gemeenten is er een mogelijkheid dat de minister het onderwerp naar zich toe trekt en een wet gaat invoeren waarbij het dragen van hoofddoekjes door boa’s verboden wordt.

Verslaggever Nadine Jansen maakte een reportage over het onderwerp:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

4 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

4 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

5 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

6 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

7 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

7 uur geleden