Categorieën: Nieuws

Kunstenbond blij met belofte wethouder: “Voor de lange termijn moeten we echter het gaspedaal vol intrappen”

Kunstenaars in atelierruimtes hoeven zich geen zorgen te maken dat de ruimtes verdwijnen. Dat meldde wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen afgelopen week. Bij de Kunstenbond zien ze de uitspraak van de wethouder als een eerste stap.

“De wethouder kwam met een hele concrete belofte”, zo analyseert Wilma Vissers van de Kunstenbonds het antwoord van de wethouder. “De vijf panden waar wij als kunstenaars gebruik van maken, daar kunnen wij in blijven zitten tot er een goed en volwaardig alternatief is. De andere optie is dat er een andere organisatievorm ontstaat. Op dit moment zijn de atelierruimtes in bezit van woningcorporaties Lefier en Patrimonium. Wanneer er een stichting opstaat die het beheer van de panden overneemt, krijgen we meer zeggenschap en zekerheid.”

In Groningen slechts 26 ateliers per 100.000 inwoners
In Groningen staat het aantal ateliers voor beeldend kunstenaars onder druk. Op dit moment zijn er zo’n 150 kunstenaars die geen atelier hebben. Voor de beschikbare ruimtes zijn dan ook lange wachtlijsten. In vergelijking met andere steden ligt het aantal ateliers in Groningen laag. Per 100.000 inwoners zijn er slechts 26 ateliers. In Maastricht zijn dit er 166, in Utrecht zijn er 161, Arnhem heeft 137 en Amsterdam 127. Ooit heeft Groningen vijf panden met ongeveer zestig ateliers geschonken met het idee om dit bestand in de toekomst uit te breiden. Hier is echter nooit iets van terecht gekomen.

“Zoekt de gemeente ook naar meer atelierruimtes?”
De Kunstenbond, BBK en BOK zijn onlangs met een manifest gekomen waarmee de gemeente wordt opgeroepen om nu echt eens serieus werk te maken van het beschermen en stimuleren van ateliers. Voor verschillende politieke fracties was dit afgelopen week aanleiding om de wethouder om opheldering te vragen. Vissers: “Mevrouw Bernabela van de Partij voor het Noorden sloeg tijdens de vergadering wel de spijker op de kop door te vragen of de gemeente eigenlijk ook op zoek is naar meer atelierruimtes. De wethouder liet daarop weten dat die vraag gekoppeld is aan het Broedplaatsenbeleid. De gemeente heeft de ambitie uitgesproken om het aantal vierkante meters voor broedplaatsen te verhogen. Maar concrete resultaten zijn daar nog niet in geboekt.”

De Biotoop gaat in 2028 dicht?
Sterker nog: ook het broedplaatsenvraagstuk is omgeven met vraagtekens. Op dit moment zijn de meeste broedplaatsen gevestigd in Backbone aan de Travertijnstraat en in De Biotoop in Haren. Vorig jaar heeft de gemeente aan de gebruikers en bewoners van De Biotoop laten weten dat zij rekening moeten houden met een vertrek voor 1 januari 2028. Volgens de gemeente is het financieel onverantwoord om het complex langer in stand te houden, omdat de panden verouderd zijn en op termijn veel onderhoud nodig hebben.

Backbone
Datzelfde geldt voor Backbone. Aan de Travertijnstraat wordt de komende jaren een nieuwe wijk gerealiseerd. In de gemeenteraad is er een meerderheid die het pand wil behouden. Vanaf de jaren zeventig tot 2012 was het in gebruik als middelbare school. De laatste jaren biedt het onderdak aan ruim honderd startende bedrijfjes. De raad wil het gebouw behouden vanwege de architectonische waarde. Het idee is dat het casco blijft staan en dat het gebouw vervolgens opnieuw opgebouwd gaat worden. Het is echter onbekend of er dan opnieuw broedplaatsen in het pand komen.

“Gaspedaal vol blijven intrappen”
Vissers: “Daarom klinkt de belofte van de wethouder mooi, maar is er voor de lange termijn geen duidelijkheid en geen zekerheid. Daarom moeten we het gaspedaal vol blijven intrappen om hier aandacht voor te vragen.” De wens is om in Groningen het aantal ateliers naar driehonderd te brengen, die samen een oppervlakte hebben van 10.000 m². In combinatie met voldoende broedplaatsen gaat het totale bestaand naar een oppervlakte van 30.000 tot 60.000 m². “Daarbij is het ook belangrijk dat de ruimten betaalbaar zijn. Ons voorstel is ook een kale huurprijs van 50 euro per m² per jaar te rekenen. Om dit te realiseren zal de gemeente moeten gaan samenwerken met ideële beheerders, waarbij marktpartijen buiten beschouwing worden gelaten. Tijdelijke huisvesting zou alleen van toepassing moeten zijn voor starters en start ups, alsook voor kunst die gebaat is bij een tijdelijk onderkomen. Na die tijdelijke periode, van vijf jaar, moet er uitzicht zijn op een permanent onderkomen.”

Om de ambitie kracht bij te zetten is een petitie gestart. De petitie kan op dit moment nog getekend worden op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

7 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

7 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

7 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

9 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

9 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

10 uur geleden