Categorieën: Nieuws

RUG zet streep door vertoning Palestijnse film, organisatie vindt het censuur

Groningen for Palestine wilde dinsdag een pro-Palestijnse film vertonen in het Harmoniegebouw. Maar de Rijksuniversiteit wilde dat niet en verbood de vertoning. Dat leverde de universiteit opnieuw kritiek op van de Pro-Palestijnse organisatie in Stad, die wil dat de RUG stelling neemt in het conflict.

Dat meldt de UKrant woensdagmiddag.

Studenten vertonen elk jaar een film tijdens anti-apartheidsweek en dat Farha te zien zou zijn, was al enige tijd bekend. Maar omdat Groningen for Palestine achter de vertoning zat, zette de universiteit een streep door de vertoning. De universiteit liet aan de Ukrant weten dat de RUG hen niet ziet als studentenorganisatie, omdat er ook niet-studenten bij betrokken zijn. Ook is de vertoning van de jaarlijkse film volgens de universiteit alleen voor studenten en de organisatie gaf een algemene uitnodiging uit voor de film. Dat gaat, aldus een woordvoerder, in tegen de regels van de RUG.

De film werd dezelfde avond nog vertoond in de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat, die sinds vorig jaar oktober wordt bewoond door krakers.  De film in kwestie heet Farha en gaat over een jong Palestijns meisje. De film laat zien hoe ze haar huis moet verlaten tijdens de Nakba in 1948.

Woensdagochtend stond een groep demonstranten voor het Harmoniegebouw voor een Pro-Palestina protest. Dit protest was al gepland, maar kreeg door het schrappen van de film volgens de demonstranten een extra lading. Vrijwel tegelijk sprak de RUG met een afvaardiging van Groningen for Palestine. De universiteit zou vasthouden aan haar standpunt rond de filmvertoning.

Onvrede over opstelling universiteit

De RUG liet in december al weten zich neutraal op te stellen in het conflict, maar het geweld en de slachtoffers te betreuren. De RUG besloot twee weken geleden haar samenwerking met Israëlische en Palestijnse partijen wel te gaan onderzoeken.

Vanuit verschillende pro-Palestijnse groepen klonk daarop onvrede. In een petitie van medewerkers, met daaronder zo’n tachtig handtekeningen van RUG-personeel, werd de universiteit opgeroepen haar banen met Israëlische instituten tegen het licht te houden en tegelijk geld vrij te maken om Palestijnse studenten te ondersteunen.

Tom Veenstra

Recente berichten

Hinke Schokker wint voor de derde keer op rij Kardingebultra

Hinke Schokker heeft zondag de derde editie van de Kardingebultra gewonnen. Schokker wist ook beide…

1 uur geleden

“Over twee of drie jaar komt er een barbecueverbod voor het Noorderplantsoen, je hebt duidelijke regels nodig”

Het is niet de vraag of er een barbecueverbod in het Noorderplantsoen komt maar wanneer.…

2 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk wateroverlast

In de provincie Groningen moet zondagmiddag rekening worden gehouden met onweersbuien. De buien kunnen gepaard…

4 uur geleden

Herdenkingsprotest met duizenden schoenen op Grote Markt

Op de Grote Markt vindt zondagmiddag een herdenkingsprotest plaats waarbij meer dan 16.000 Palestijnse kinderen…

4 uur geleden

Feniksen verrijzen op betonnen loopbrug: “Bij de kinderen was er veel betrokkenheid”

Streetartkunstenaar Quinten van Duuren heeft een flinke klus erop zitten. De afgelopen periode heeft hij…

7 uur geleden

Savannah kat richt slachting aan onder kippen De Wiershoeck

Op stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum zijn de afgelopen weken diverse kippen om het leven…

7 uur geleden