Categorieën: Nieuws

Huurders van beschimmelde woningen Menadostraat met de handen in het haar: “Geen individueel probleem”

Bewoners van huurwoningen aan de Menadostraat hebben samen met de SP actie gevoerd tegen de slechte omstandigheden in hun woningen. De SP wil graag dat de huizen gerenoveerd gaan worden.

“Of ik geschrokken ben van de situatie in de woningen”, herhaalt fractievoorzitter Daan Brandenbarg de vraag. “Nee. Wij wisten dit al. Wij trekken al langere tijd op met de bewoners. Behalve om de Menadostraat gaat het ook om de Timorstraat en Palembangstraat. Maar ik kan me voorstellen dat als je voor het eerst ziet hoe de woningen er bij liggen, dat je dan schrikt. En voor de duidelijkheid: het is niet één woning. Het gaat om een collectief probleem in deze straat. Bewoners die last hebben van tocht, schimmel en kou. En dit leidt ook tot gezondheidsklachten. Bewoners die allergiepillen van de huisarts voorgeschreven hebben gekregen.”

“Water loopt via de schoorsteen naar binnen”
De SP baalt dat er geen actie wordt ondernomen. “Voor deze actie hadden we woningcorporatie Lefier ook uitgenodigd, zodat zij met eigen ogen kunnen zien wat er aan de hand is. Maar zij hebben afgezegd omdat zij een buurtbijeenkomst niet de manier vinden om in gesprek te gaan. Dat zorgde voor teleurstelling onder de bewoners.” Brandenbarg begrijpt dat. “Deze bewoners zoeken regelmatig contact met de woningcorporatie. Er komt dan wel iemand langs die wat werkzaamheden verricht, maar het probleem is dat deze woningen gewoon lek zijn. Water loopt via de schoorsteen naar binnen. Al dat vocht in de woning leidt tot schimmel. En dan kun je ventileren wat je wilt, maar dat helpt echt helemaal niets.”

“Als raad kunnen we heel weinig”
De fractievoorzitter wil zich sterk blijven maken om het onderwerp op de agenda te krijgen: “Als gemeenteraad kunnen we heel weinig. Wij gaan niet direct over de corporaties. Twee jaar geleden, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, hebben we in ons verkiezingsprogramma geschreven dat wij vinden dat corporaties opgeknipt moeten worden op wijkniveau. Dat je op die manier echt handvaten krijgt om problemen aan te pakken. Maar om het zover te krijgen is een lange weg nodig. Dat doe je niet van vandaag op morgen.”

“Deze woningen kun je prima opknappen”
“Wat er bij deze woningen moet gebeuren is dat ze gerenoveerd moeten worden. Al een hele tijd is er geen groot onderhoud uitgevoerd. Je hoeft deze woningen echt niet te slopen. Je kunt ze prima opknappen. En dat mag je ook verwachten. Deze huurders betalen 500 euro huur in de maand. Daarnaast zijn ze een flink bedrag kwijt aan energiekosten. De corporatie kan dit regelen. En zij maken mij ook niet wijs dat hier geen geld voor is.”

Verduurzaming
Vorig jaar trokken de bewoners van de Palembangstraat, Timorstraat en Menadostraat ook al aan de bel. Naast de gezondheidssituatie klaagde men toen ook over overlast van muizen. Lefier liet toen weten dat zij het belangrijk vinden dat mensen kunnen wonen in een prettige en gezonde woonomgeving: “Ons uitgangspunt is dat wij willen dat onze huurders wonen in woningen waar ze gelukkig zijn. Ook veiligheid is voor ons belangrijk. Als mensen problemen hebben dan kunnen ze contact met ons opnemen en dan zoeken we naar een oplossing”, aldus Lefier toen. De corporatie zit ook niet stil. In de Palembangstraat wordt dit jaar gestart met het verduurzamen van de woningen. De Timorstraat volgt volgend jaar. De Menadostraat is nog niet in de planning opgenomen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

43 minuten geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

58 minuten geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

1 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

2 uur geleden

“Het was leuk, het was gezellig; we weten weer waar we het allemaal voor doen”

Koningsdag 2024 zit er op. Hoe wordt er in de verschillende wijken en dorpen op…

3 uur geleden

UMCG doet met darm-on-a-chip onderzoek naar auto-immuunziekte: “Het werkt net als in het echt”

Wat gebeurt er in de darmen van patiënten die overgevoelig zijn voor gluten? Dat is…

5 uur geleden