Categorieën: Nieuws

‘Groningse corporaties werkten op grote schaal samen met bedrijf achter ‘foute’ labels in Drenthe’

Eerst waren het particuliere huurders in Stad die de afgelopen werden getroffen door hoge huurprijzen en tochtige woningen door fraude met energielabels. Nu zouden het wel eens de Groningse sociale huurders kunnen zijn, stelt een groot deel van de raadsfracties in de gemeenteraad.

De raadsfracties van de ChristenUnie, Student & Stad, de Partij voor het Noorden, de PVV, de VVD, GroenLinks, de SP, D66, het CDA en de Stadspartij / 100% voor Groningen willen dat het college de corporaties gaan helpen bij een grootschalig onderzoek naar de energielabels in onze gemeente.

Samenwerking op grote schaal

Volgens de raadsfracties van de ChristenUnie en Student & Stad blijkt, uit eigen navraag, dat Groningse woningcorporaties op grote schaal hebben samengewerkt met een bedrijf uit Beilen. Dit bedrijf gaf voor een corporatie in Meppel grote aantallen verkeerde energielabels af. Het gaat om labels die werden afgegeven voor 2021, toen de regelgeving veranderde. De sociale huurwoningen met label A bleken in werkelijkheid veel slechter geïsoleerd dan men van het label mag verwachten. De huurders in Meppel stoken ’s winters fors, omdat ze kampen met tochtige woningen die op papier energiezuinig zijn.

“In gesprekken met fracties hebben andere Groningse woningcorporaties aangegeven zaken te hebben gedaan met de energielabelverstrekker die onjuiste labels heeft afgegeven”, schrijven de fracties aan het college. “Daarnaast hebben veel woningen nog labels van voor 2021, toen de eisen voor een energielabel kwalitatief erg laag waren.”

‘Onafhankelijke, steekproefsgewijze controle’

Inmiddels is duidelijk dat het bedrijf samenwerkte in Groningen met onder andere Lefier, Nijestee, Woonborg en Wierden en Borgen. Woningcorporatie Lefier heeft aangegeven al haar energielabels tegen het licht te houden, hoewel de corporatie nog geen aanwijzingen ziet dat het ook in haar woningbestand fout zit. Nijestee daarentegen stelt “vooralsnog geen aanleiding [te zien] om de labels opnieuw te checken” en breder onderzoek in Drenthe af te wachten. Woningcorporatie Wierden en Borgen laat het bureau dat de labels heeft afgegeven zelf opnieuw de certificering controleren, schrijven de raadsfracties.

Als het aan de indienende partijen ligt, gaan de corporaties (met hulp van de gemeente) een steekproefsgewijze controle laten uitvoeren door een onafhankelijke derde partij. Daarmee hopen de fracties op rust en zekerheid voor huurders van de woningcorporaties.

Stevige maatregelen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft inmiddels maatregelen aangekondigd en de Kamer verteld dat hij stelseltoezicht wil instellen om het toezicht op de bedrijven die energielabels verstrekken te versterken. De publieke toezichthouder, de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB), gaat dit op zich nemen. Toch vragen de partijen zich af of deze maatregelen stevig genoeg zijn.

“Is het systeem robuust genoeg, met de aangekondigde 4400 steekproevenop een totaal van 638.000 registraties?”, vragen de raadsfracties zich af. “Ook weten we, uit de Groningse context, dat huurders niet altijd op de hoogte zijn van de mogelijkheden die zij (juridisch) hebben. En als ze al op de hoogte zijn, dan is het lastig stappen te ondernemen om de relatie met hun verhuurder niet onder druk te zetten.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Portugees Nuno Marques maakt selectie Lycurgus compleet

Volleyballer Nuno Marques is voor Lycurgus de laatste aanwinst voor komend seizoen. De 21-jarige Portugese…

21 minuten geleden

Kunstproject rond 140 jaar Noorderstation

Het was op 15 juni precies 140 jaar geleden dat de spoorlijn Groningen – Delfzijl…

24 minuten geleden

Kosten van een graf in Groningen flink gestegen; Esserveld is het duurst

De gemiddelde kosten van een graf in de provincie Groningen zijn afgelopen jaar met 170…

2 uur geleden

Ernstige zorgen over bouw permanente studentenwoningen Zernike: “Niet alle seinen staan op groen”

De fractie van Student & Stad maakt zich ernstige zorgen over de planning rond het…

5 uur geleden

Politiebureaus woensdag opnieuw gesloten vanwege actie

Voor de tweede keer in korte tijd zijn politiebureaus met een publieksfunctie woensdag gesloten. Het…

6 uur geleden

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden