Categorieën: Nieuws

Fongersfiets van wijlen stadshistoricus Beno Hofman te koop, opbrengst naar het goede doel

Op Marktplaats staat sinds afgelopen week een Fongersfiets te koop die in bezit was van de in december overleden stadshistoricus Beno Hofman. Het geld dat de fiets op gaat brengen gaat naar de Stichting Cultuurhistorisch Document.

De fiets is gebouwd in 1954, het geboortejaar van Beno. Het rijwiel is te koop gezet door Jos Rietveld die onlangs door de dochter van Beno gebeld werd met de vraag of hij er voor kon zorgen dat de fiets op een goede plek terecht zou komen. Rietveld leerde Beno in 2000 kennen. Toen hij bezig ging met een boek over de geschiedenis van het Groningse fietsenmerk kwam Beno met het verzoek of hij ook in bezit kon komen van een fiets uit zijn geboortejaar. En zo geschiedde.

Tweede druk van ‘Niewe Stadt’
De fiets is een zogeheten H60. “De fiets verkeert in geheel originele staat. Lak in redelijk goede staat, hier en daar wat slijtplekken. Het witte deel achterspatbord is niet overgeschilderd, chroom in uitstekende conditie”, zo luidt de tekst in de advertentie. De vraagprijs is 400 euro. Dat is gelijk aan de prijs die Beno er voor betaald heeft. Vanaf heden kan er op de advertentie geboden worden. De opbrengst gaat naar de Stichting Cultuurhistorisch Document, die ook postuum de tweede druk van ‘Niewe Stadt’ van Beno Hofman uit gaat geven.

Fongers
De Groninger Rijwielenfabriek Fongers begon in 1884 met het fabriceren van fietsen. In 1880 deed de ‘hoge bi’ zijn intrede in Nederland. Dit was een hoge fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel. Albert Fongers, geboren in 1841 in Warffum, raakte er door geboeid en besloot om zelf fietsen te gaan maken. Het bedrijf werd pionier in de ontwikkeling van de klassieke Nederlandse toerfiets. Vrijwel direct gingen de zaken goed en in 1897 werd een fabriek aan de Hereweg in gebruik genomen. Door de jaren heen werd de fiets steeds minder een luxeproduct, en nam de concurrentie op de markt toe. Fongers had moeite om zich aan te passen. Uiteindelijk werd in 1970 de productie gestaakt.

Bekijk hier de aflevering die Beno Hofman over Albert Fongers maakte:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Koningsdag zonder problemen verlopen in Stad

Koningsdag is gezellig, soepel en zonder grote problemen verlopen in Stad. Dat laat de gemeente…

15 minuten geleden

Opnieuw geen treinen richting Meppel door aanrijding (opgelost)

Het treinverkeer richting Meppel is hervat. Door een aanrijding in Assen was er zondag een…

2 uur geleden

Verlengde schooldag zet zichzelf in de spotlights: “Laten zien hoe waardevol het is”

Op Kardinge vond afgelopen week het Vrolijk Samen Doen Festival plaats. Het festival had als…

4 uur geleden

RUG worstelt met pro-Palestijnse demonstraties: “Je wilt het debat op de goede manier kunnen voeren”

Universiteiten worstelen met pro-Palestijnse demonstraties. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen laat in…

4 uur geleden

Wethouder verwacht geen problemen met piekopvang nieuw collegejaar: “We stapelen 12 units per dag”

In de aanloop naar het nieuwe studiejaar verwacht de gemeente geen problemen te krjgen met…

5 uur geleden

Volop activiteiten in de meivakantie bij De Jonge Onderzoekers: “Zagen, solderen en robots programmeren”

De meivakantie is begonnen en dat betekent dat de deuren bij De Jonge Onderzoekers wagenwijd…

5 uur geleden