Categorieën: Nieuws

Zorgen over participatie bewoners bij aanpak en ontwikkeling Zuiderplantsoen en Sterrebos

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen hoe de projecten Zuiderplantsoen en Sterrebos worden ontwikkeld. De partij is van mening dat bewoners onvoldoende worden betrokken. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

“Over ruim een half jaar wordt de nieuwe zuidelijke ringweg opgeleverd”, vertelt raadslid Niels Hilboesen. “De plek waar voorheen de ringweg lag biedt nu mogelijkheden om het gebied opnieuw vorm te geven en te verfraaien. Dit was ook de reden om de ringweg deels verdiept aan te leggen. De afgelopen periode hebben we plannen gezien met mooie visualisaties. Maar ondertussen ontvangen wij als fractie ook zorgelijke geluiden vanuit omwonenden en betrokkenen, die vragen, klachten en onbegrip hebben over de plannen en de manier waarop het tot stand komt.”

“Deelprojecten zijn onderdeel van één gebied”
Het valt de Stadspartij 100% voor Groningen op dat het gebied is opgedeeld in verschillende deelprojecten, waarbij de historische waarde niet wordt meegenomen in de plannen: “Deze deelprojecten zijn naar onze mening en historisch gezien onderdeel van één gebied en moeten in de verdere ontwikkeling ook zo benaderd worden. Gezien de ophef en het gebrek aan betrokkenheid van de inwoners in een gebied waar het welzijn van deze inwoners centraal moet staan, begrijpen wij niet waarom zij voortdurend voor verrassingen komen te staan.”

“We hebben nu de kans om het historische karakter te herstellen”
Bij het onbegrip gaat het onder andere over het Geheugenpaviljoen. Er zijn plannen om een betonnen kolos van dertig meter lang, vijf meter hoog en een rijbaan breed te behouden als herinnering aan wat ooit eens de ringweg was. Buurtbewoners zijn niet blij met de plannen en zijn een petitie gestart. Hilboesen kijkt ondertussen verder: “Het Sterrebos, samen met de aangrenzende Helperlinie, is in tegenstelling tot veel andere plekken in de gemeente Groningen uit het verleden nog steeds zichtbaar. We hebben nu de kans om het historische karakter van onze gemeente te herstellen. Dit deel van de gemeente heeft een rijke historie met nog vele zichtbare elementen, of zijn nu bereikbaar om zichtbaar te maken.”

De Stadspartij 100% voor Groningen wil weten in hoeverre het gemeentebestuur van plan is om de geschiedenis terug te laten komen, of bewoners volledig betrokken worden bij de plannen en of men bereid is om het gebied als één geheel te beschouwen.

Verslaggever Denise Overkleeft maakte een reportage over het Geheugenpaviljoen:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Noorderpersprijs 2023 uitgereikt in Forum Groningen

Thereza Langeler en Hilbrand Polman van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben…

4 uur geleden

Dinsdag bewolkt met ’s avonds regen, Koningsdag vooralsnog droog

Deze week begint koud met temperaturen rond de 10 graden. Volgens OOG Weerman Johan Kamphuis…

4 uur geleden

Storing Euvelgunnerbrug veroorzaakt file op Zuidelijke Ringweg (update)

Op de zuidelijke ringweg is maandagavond een file ontstaan door een storing van de Euvelgunnerbrug.…

5 uur geleden

Donar verliest verliest thuis van Limburg United

Donar heeft maandagavond in eigen huis niet kunnen winnen van HUBO Limburg United uit Hasselt.…

5 uur geleden

Week van Hartfalen in UMCG

Het is momenteel Nationale Hartfalenweek. Van 22 tot en met 28 april wordt in heel…

7 uur geleden

SterrebosLive gaat weer van start

Binnenkort kunnen Stadjers weer genieten van een nieuw seizoen van SterrebosLive. Van mei tot en…

8 uur geleden