Categorieën: Nieuws

Wetenschappers universiteit maken bordspel over streektalen

Taalwetenschappers van de Rijksuniversiteit Raoul Buurke, Hedwig Sekeres en Lourens Visser van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een uniek bordspel ontwikkeld: Streektaalstrijd. Een bordspel waarbij spelers proberen het taalgebied van de tegenstander te veroveren. 

Het spel bestaat uit een geografische kaart van Nederland en Vlaanderen, verdeeld in zeven gekleurde vlakken. Elke kleur staat voor een streektaal die nog altijd wordt gesproken: Fries, Nedersaksisch, Hollands, Zeeuws, Limburgs, West- en Oost-Vlaams en Brabants. Iedere speler krijgt zo’n taalgebied toegewezen.

Je kunt het gebied van de tegenstander veroveren door vragen te beantwoorden over taalwetenschap en de gesproken streektalen in Nederland en Vlaanderen.

Het spel is geïnspireerd op de bekende spelletjes Risk en Triviant. Voor het maken van het spel hebben de RUG-onderzoekers samengewerkt met andere taalwetenschappers. Daarnaast hebben ze ook sprekers van de verschillende talen gesproken.

‘Bot of onintelligent’

Het spel gaat om meer dan alleen plezier. “We willen mensen op een speelse manier iets leren over taalwetenschap en de variatie aan streektalen in Nederland en Vlaanderen”, vertelt taalwetenschapper Raoul Buurke. “Met het spel willen we ook vooroordelen wegnemen over mensen die streektalen spreken. Over hen wordt nog weleens gedacht dat ze bot of onintelligent zijn.”

Tijdens het spel leren de spelers niet alleen woorden uit de verschillende streektalen, ze komen ook meer te weten over de variatie binnen taalgebieden en kunnen luisteren naar audiofragmenten om meer te leren over de uitspraak.

‘Waard om gesproken te worden’

Buurke en zijn collega’s benadrukken dat streektalen het waard zijn om gesproken te worden. “Het is belangrijk, levend cultureel erfgoed, dat maakt al die verschillende varianten van streektalen heel waardevol. Er lopen genoeg mensen rond die het nog spreken zoals opa’s en oma’s.”

Denise Overkleeft

Recente berichten

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad vaker door naar Eemshaven voor veer naar Borkum

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag vaker helemaal door naar de Eemshaven. (meer…)

13 seconden geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

41 minuten geleden

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst…

1 uur geleden

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

3 uur geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

3 uur geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag houdt de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

4 uur geleden