Categorieën: Nieuws

Steun van Stadjers voor klimaatprotesten groter dan voor boerenacties

De steun onder Nederlanders voor de boerenprotesten is iets groter dan de steun voor de klimaatdemonstranten. Dat geldt ook voor de inwoners van de provincie Groningen, maar niet voor Stadjers.

Het blijkt uit onderzoek van het Kieskompas, in opdracht van de regionale omroepen. Vier op de tien Nederlanders (39 procent) staan achter de acties van de boeren, en drie op de tien (29 procent) zeggen de klimaatactivisten te steunen. Het houdt ook in dat de meerderheid van de Nederlanders niet achter beide acties staat. Inwoners van de gemeente Groningen staan positiever tegenover de klimaatactivisten dan tegenover de protesterende boeren. Bij de Groningers die op het platteland wonen is dat net andersom.

De meeste Nederlanders zeggen tot nu toe geen last te hebben van de acties van beide groepen, hoewel het blokkeren van snelwegen niet op veel sympathie kan rekenen. Wel speelt de politieke voorkeur een rol. Vooral bij aanhangers van BBB en Forum voor Democratie is de steun voor de boerenprotesten groot. Bij GroenLinks-PvdA en PvdD staat een meerderheid van de stemmers achter de klimaatdemonstranten. Bij de aanhangers van VVD, NSC en CDA is er minder steun voor de acties van beide groepen.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

5 minuten geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

11 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden