Categorieën: Nieuws

Niet eerder kregen zoveel patiënten een nieuw hart in het UMCG

In het Transplantatiecentrum van het UMCG is vorig jaar een recordaantal van 24 harttransplantaties uitgevoerd. Volgens het ziekenhuis verdubbelde het aantal transplantaties, ten opzichte van 2022.

Ook het aantal hoornvliestransplantaties bereikte vorig jaar een recordaantal (365). Verder transplanteerden chirurgen in het ziekenhuis 83 levers, waarvan een recordaantal van 21 uit levende donoren. Daarnaast zijn er 44 longtransplantaties en 172 niertransplantaties verricht; 92 hiervan waren met een levende donor.

Het recordaantal harttransplantaties werd onder meer bereikt door de nieuwe ‘heart in a box’-techniek, waarbij het stilstaande hart van een overleden donor buiten het lichaam in een speciale machine zuurstof en bloed krijgt en blijft kloppen. Eerder kon alleen een hart worden gebruikt van een hersendode donor. “We kunnen hiermee meer harten geschikt maken voor transplantatie”, vertelt UMCG-thoraxchirurg Michiel Erasmus. “Dat is hard nodig, want door het tekort aan donorharten sterven er jaarlijks mensen op de wachtlijst. In Nederland gebeurt de helft van de harttransplantaties nu op deze manier.”

De perfusiemachine bood ook uitkomst bij levertransplantaties. Dankzij de machine zijn de transplantaties nu veilig uit te stellen tot de volgende ochtend. Zo kan het ziekenhuis levertransplantaties standaard overdag inplannen. “Tijdens de nachtdienst zijn minder teams nodig en je hebt fittere operatieteams overdag”, aldus levertransplantatiechirurg Vincent de Meijer. “Dit levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van alle direct betrokkenen.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Personen schieten met balletjespistool vanuit auto op mensen

Politieagenten hebben vrijdagavond een balletjespistool in beslaggenomen waarmee vanuit een personenauto op mensen was geschoten.…

4 minuten geleden

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar Japanse duizendknoop zit roeiers in het vaarwater

Niet 'Maai Mei Niet' maar invasieve exoten belemmeren het zicht rond het Noord-Willemskanaal. Dat zegt…

3 uur geleden

Selwerd bestaat precies zestig jaar: “Idee was om alleen maar rijtjeshuizen te bouwen”

De wijk Selwerd is zaterdag jarig. De stadswijk bestaat precies zestig jaar. In de wijk…

4 uur geleden

HSV grootste partij bij verkiezingen Hanze

HSV is de grootste partij geworden bij de medezeggenschapsraadverkiezing op de Hanze. De verkiezingen werden…

5 uur geleden

Einde seizoen PKC’83/Team Amoeri na nederlaag tegen Heracles Almelo

Het seizoen voor de zaalvoetballers PKC'83/Team Amoeri zit er op. Vrijdagavond werd in Almelo met…

14 uur geleden

Veel bewolking, af en toe zon en een paar buien tijdens wisselvallig weekend

Het weer blijft de komende dagen heen en weer schommelen tussen mooi lenteweer en gespetter.…

14 uur geleden