Categorieën: Nieuws

Mega zonnevlek op zon met eclipsbril goed te zien

Blaauw Sterrenwacht heeft zondagmiddag een foto kunnen maken van de mega zonnevlek die op de zon is ontstaan. Op sociale media waarschuwen zij om alleen met beschermingsmiddelen naar de zon te kijken.

Zondagmiddag brak de bewolking even open, waardoor de zon even te zien was. “Zojuist is het gelukt om met een fotocamera de mega zonnevlek op de zon vast te leggen”, meldt Blaauw Sterrenwacht. “De vlek was ook met een eclipsbril goed te zien. Kijken naar de zon kan trouwens alleen met de juiste bescherming. Doe voorzichtig.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Zonnevlammen
Op de zon is het de afgelopen dagen erg onrustig. Zo zijn er een drietal forse zonnevlammen geweest van de X-klasse. Deze zonnevlammen zouden op aarde voor het noorderlicht kunnen zorgen. Op dit moment is de verwachting dat de plasmawolken niet op aarde zullen arriveren. Desondanks is niet uit te sluiten dat er een zonnestorm arriveert, waardoor er dus een kleine kans op noorderlicht bestaat.

Magnetische velden die door het oppervlakte breken
Zonnevlammen zijn familie van de zonnevlekken. Deze vlekken zijn te herkennen aan de donkere plekken op de oppervlakte van de zon. Ze lijken klein, maar in werkelijkheid zijn ze enorm groot. De zon is een gigantische bol van plasma en heet gas dat stroomt en beweegt. Deze stroming zorgt voor magnetische velden die soms zo sterk worden dat ze door het oppervlak breken. Op de plekken waar dit gebeurt, koelt het plasma af en ontstaat een donkere plek. De magnetische velden kunnen zo sterk zijn dat ze lussen kunnen vormen of zelfs kunnen breken waardoor er zonnewinden en zonnevlammen ontstaan.

In 2024 vaker zonnevlekken
Zonnevlekken zijn niet altijd te zien. De cyclus duurt ongeveer elf jaar, waarbij de periode dit jaar eindigt waardoor de verwachting is dat we in 2024 vaker zonnevlekken te zien zullen krijgen. De aanwezigheid van zonnevlekken fascineert overigens al eeuwen. Galileo Galilei (Italiaanse natuurkundige die in 1642 overleed, red.) was één van de eersten die ze bestudeerde.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Ongeval tussen ambulance en fietser op Europaweg

Op de kruising tussen de Europaweg en de Boumaboulevard vond maandagmiddag een aanrijding plaats tussen…

15 minuten geleden

Geen feest op vrijdagavond rond zuidelijke ringweg: ‘Koningsnacht is omzetnacht’

Sommige werknemers van aannemerscombinatie Herepoort, Rijkswaterstaat en de provincie Groningen vieren geen feest op Koningsnacht.…

40 minuten geleden

OV-bureau Groningen-Drenthe dreigde met boete naar Qbuzz vanwege ‘ongewoon hoge rituitval’

Busreizigers in Groningen werden vorig jaar te vaak geconfronteerd met rituitval. Het OV-bureau Groningen-Drenthe stelde…

1 uur geleden

Nederlands ijshockeyteam met Groningse Marée Dijkema verliest opnieuw

De Groningse Marée Dijkema heeft maandag met het Nederlands ijshockeyteam ook de tweede wedstrijd op…

1 uur geleden

Geen subsidies meer voor boeren die maaipaden ‘leenden’ van Noorderzijlvest

Noorderzijlvest stopt met de pilot waarbij de maaipaden ingetekend mochten worden als landschapselement door agrariërs.…

3 uur geleden

Deze wegen zijn vanaf vrijdag dicht om sluipverkeer in Helpman tegen te gaan

Operatie Ring Zuid gaat vanaf komende vrijdagavond een nieuwe fase in. Na de westkant gaat…

4 uur geleden