Categorieën: Nieuws

Groningen Bereikbaar: ‘Straks vijf maanden lang stevig oponthoud, 20% minder autoverkeer is noodzakelijk’’

In en rond de stad wordt volop gewerkt aan de weg en het spoor. Daarom is het voor jou als bestuurder op de weg handig om te weten waar je langs moet. Iedere maand komt er iemand van Groningen Bereikbaar in de OOG Ochtendshow om te vertellen over die werkzaamheden. Deze keer spreken we met Hans Paul Klijnsma.

Blik op Bereikbaarheid - 15 februari 2024

Groningen Bereikbaar is een organisatie die zich steeds meer uitbreidt. Zo ook in het geval van Hans Paul Klijnsma, hij is mobiliteitsadviseur. Maar wat houdt dat nou in? ‘Als Groningen Bereikbaar hebben we verschillende partners die moeten worden geïnformeerd. Samen met vier andere collega’s doe ik dat,’ licht Hans Paul toe. Die bedrijven worden tegenwoordig ook van advies voorzien. En dat breid zich steeds meer uit, zelfs tot buiten de provincie. Bedrijven die benaderd worden zijn meestal 100+, en wat dat betreft, gaat daar de komende tijd nog meer tijd ingestoken worden.

Er moet de komende tijd veel werk verzet worden, maar wat gaat er ook alweer gebeuren?
Het is heel goed om het geheugen permanent op te frissen. Vanaf 22 maart krijgen we vijf maanden lang stevige oponthoud. De verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg moet worden aangesloten. En daar zijn flinke werkzaamheden voor nodig en daarom moet er 20% minder autoverkeer rijden.

Waarom 20% minder verkeer?
Hans Paul vertelt dat zij bepaalde verkeersmodellen hebben binnen Groningen Bereikbaar. Uit berekeningen lijkt dat zo’n model pas gaat werken als je 20% minder verkeer hebt. En dan gaat het niet over alleen de ringwegen, maar over het hele verkeersnetwerk in Groningen. ‘Die oproep is echt heel erg serieus. 20% minder autoverkeer is noodzakelijk, ook vanwege de doorgang van spoeddiensten en natuurlijk de mensen die een fysiek beroep hebben en echt naar hun werk moeten. Het is dus echt ook een beroep op solidariteit.’

De operatie start op 22 maart. Als iedereen tijdens Operatie Ring Zuid ‘gewoon’ de auto blijft nemen, staat het verkeer in Groningen muurvast. Een dringende oproep aan alle automobilisten: pas tussen eind maart en begin september je reisgedrag aan.

Beluister hier alle radio-interviews van de OOG Ochtendshow. Wil je ook radio maken bij OOG? We zoeken momenteel redacteuren, technici en presentatoren op vrijwillige basis. Reageer snel via ochtendshow@oogradio.nl

OOG Ochtendshow

Recente berichten

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

1 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

3 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

4 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

4 uur geleden

Groningen viert Koningsdag 2024 (foto’s)

Groningen viert zaterdag Koningsdag. In de binnenstad, in de wijken en in de dorpen zijn…

5 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

8 uur geleden