Categorieën: Nieuws

Afbouw winning uit Groningenveld zorgt voor 15 miljard euro minder omzet voor Gasterra

De afbouw van de gaswinning in Groningen laat zich duidelijk zien bij GasTerra. De gashandelaar verkocht het afgelopen jaar een stuk minder aardgas, met als gevolg een flinke omzetdaling.

De omzet daalde van 35,5 miljard euro in 2022 naar 20,3 miljard euro in 2023. Volgens GasTerra is dat nog steeds een respectabele omvang. GasTerra is bezig met de afbouw van haar activiteiten (het bedrijf doet de deuren in 2026 op slot) vanwege de sluiting van het Groningse aardgasveld.

De gashandelaar kocht in 2023 nog maar 31,3 miljard kubieke meter gas in. In 2022 was dat nog 45,7 miljard kuub. Daarvan was 1,5 miljard kubieke meter afkomstig uit het Groningenveld en 6,9 miljard kubieke meter uit kleine Nederlandse gasvelden. Nog eens 1,6 miljard kubieke meter gas werd geïmporteerd uit Noorwegen. De rest (21,3 miljard kuub) kwam ergens anders vandaan.

Maar de omzetdaling is niet alleen maar het gevolg van het stoppen van de inkoop van aardgas uit het Groningenveld, waarvan de kraan sinds oktober (zo goed als) dicht is. GasTerra boekte in 2022 nog een recordomzet door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van het Russische aardgas.

‘Bijzonder en enerverend jaar’

“2023 was voor GasTerra een bijzonder en enerverend jaar”, stelt GasTerra-CEO Annie Krist in het voorwoord van het jaarverslag. “Startend met uitzonderlijk hoge energieprijzen, ingrijpende geopolitieke conflicten, met grote onrust en zorgen voor consumenten en bedrijfsleven als gevolg, keerde in de loop van het jaar de relatieve rust in de gasmarkt terug. De snelle groei van het LNG-aanbod, een zeer milde winter en diverse steunmaatregelen in Europa en Nederland vormden de belangrijkste oorzaken hiervoor.”

GasTerra, wat voor de helft in handen is van de Staat en voor de andere helft van Shell en ExxonMobil, kreeg vorig jaar juni twee jaar extra de tijd om haar activiteiten af te bouwen. Het bedrijf zou eigenlijk dit jaar de deuren al dicht doen, maar kwam tijd te kort om alle gesloten contracten (met name met het buitenland) goed af te handelen. Krist zegt daarover: “Het is voor mij en mijn mededirectieleden indrukwekkend om te zien hoe professioneel en gemotiveerd mijn collega’s deze afbouw van GasTerra doormaken en uitvoeren.”
Tom Veenstra

Recente berichten

Meer camera’s op Esserberg wordt niet als oplossing gezien: “We moeten het gesprek aan gaan”

De overlast op sportpark Esserberg wordt niet opgelost met het ophangen van extra camera's. Dat…

26 minuten geleden

Politiek baalt van regels rond EK-schermen: “Ooit wilden we de meest bruisende stad van het land zijn”

Het is een merkwaardig gezicht: doeken voor de terrassen in de Poelestraat waardoor je vanaf…

1 uur geleden

Nic. trekt drie nieuwe spelers aan: “Met vertrouwen uitkijken naar nieuw seizoen”

De korfballers van Nic. hebben drie nieuwe spelers voor het aanstaande seizoen aangetrokken. Rienk Jan…

2 uur geleden

Kroegbaas Arend Roggen van café Boone overleden

Kroegbaas Arend Roggen van café Boone aan de Meeuwerderweg in de Oosterpoortbuurt is zaterdag na…

2 uur geleden

Brandweer herdenkt collega’s die tijdens hun werk om het leven kwamen

Met de brandweervlag halfstok en het spuiten van het water-ereteken zijn zaterdagmiddag de brandweermensen herdacht…

2 uur geleden

Pride Photo strijkt met openluchttentoonstelling neer rond Der Aa-kerk

Rond de Der Aa-kerk is vanaf dit weekend Pride Photo te zien. De tentoonstelling bestaat…

3 uur geleden