Categorieën: Nieuws

Afbouw winning uit Groningenveld zorgt voor 15 miljard euro minder omzet voor Gasterra

De afbouw van de gaswinning in Groningen laat zich duidelijk zien bij GasTerra. De gashandelaar verkocht het afgelopen jaar een stuk minder aardgas, met als gevolg een flinke omzetdaling.

De omzet daalde van 35,5 miljard euro in 2022 naar 20,3 miljard euro in 2023. Volgens GasTerra is dat nog steeds een respectabele omvang. GasTerra is bezig met de afbouw van haar activiteiten (het bedrijf doet de deuren in 2026 op slot) vanwege de sluiting van het Groningse aardgasveld.

De gashandelaar kocht in 2023 nog maar 31,3 miljard kubieke meter gas in. In 2022 was dat nog 45,7 miljard kuub. Daarvan was 1,5 miljard kubieke meter afkomstig uit het Groningenveld en 6,9 miljard kubieke meter uit kleine Nederlandse gasvelden. Nog eens 1,6 miljard kubieke meter gas werd geïmporteerd uit Noorwegen. De rest (21,3 miljard kuub) kwam ergens anders vandaan.

Maar de omzetdaling is niet alleen maar het gevolg van het stoppen van de inkoop van aardgas uit het Groningenveld, waarvan de kraan sinds oktober (zo goed als) dicht is. GasTerra boekte in 2022 nog een recordomzet door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van het Russische aardgas.

‘Bijzonder en enerverend jaar’

“2023 was voor GasTerra een bijzonder en enerverend jaar”, stelt GasTerra-CEO Annie Krist in het voorwoord van het jaarverslag. “Startend met uitzonderlijk hoge energieprijzen, ingrijpende geopolitieke conflicten, met grote onrust en zorgen voor consumenten en bedrijfsleven als gevolg, keerde in de loop van het jaar de relatieve rust in de gasmarkt terug. De snelle groei van het LNG-aanbod, een zeer milde winter en diverse steunmaatregelen in Europa en Nederland vormden de belangrijkste oorzaken hiervoor.”

GasTerra, wat voor de helft in handen is van de Staat en voor de andere helft van Shell en ExxonMobil, kreeg vorig jaar juni twee jaar extra de tijd om haar activiteiten af te bouwen. Het bedrijf zou eigenlijk dit jaar de deuren al dicht doen, maar kwam tijd te kort om alle gesloten contracten (met name met het buitenland) goed af te handelen. Krist zegt daarover: “Het is voor mij en mijn mededirectieleden indrukwekkend om te zien hoe professioneel en gemotiveerd mijn collega’s deze afbouw van GasTerra doormaken en uitvoeren.”
Tom Veenstra

Recente berichten

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

1 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

4 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

6 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

6 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

7 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

8 uur geleden