Categorieën: Nieuws

Vijlbrief tijdens startbijeenkomst Nij Begun: “Mensen verwachten van ons dat we leveren”

In Bad Nieuweschans kwamen maandagochtend bestuurders en ambtenaren uit Groningen en uit Den Haag bij elkaar voor de startbijeenkomst van ‘Nij Begun’, de plannen die het (inmiddels demissionaire) kabinet heeft om Groningen te compenseren voor het aardbevingsleed.

De bijeenkomst was de officiële aftrap van de programma’s binnen ‘Nij Begun’, waarin het kabinet tussen nu en 2030 zo’n 22 miljard euro beschikbaar stelt om haar ‘ereschuld’ naar Groningen in te lossen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw gaf tijdens de bijeenkomst onder meer een update over de dingen die nu al in gang zijn gezet en wat er komend jaar gaat gebeuren.

In een speech stelde Vijlbrief onder andere dat het beleid, de uitvoering en het bestuur de komende tijd moeten gaan ‘leveren’: “De weg van de minste weerstand is de weg naar de stilstand. Niet alles kan, niet alles lukt tegelijk. Dat snappen mensen heel goed. Daar voor stáán, voor de lastige keuzes die soms nodig zijn, is óók betrouwbaar zijn.”

Stand van zaken en vooruitblik

Tegelijk met de startbijeenkomst stuurde Vijlbrief een brief naar de Tweede Kamer, met daarin een update over de voortgang van de aangekondigde maatregelen.

Vijlbrief stelt dat de ‘schadeafhandeling volgens daadwerkelijk herstel’ (geen oorzakelijk onderzoek naar bevingsschade beneden de 60.000 euro) uiterlijk eind juni 2024 beschikbaar komt voor alle bewoners uit het effectgebied. In het eerste kwartaal van dit jaaar begint ook de inzet van de ‘gemeentelijke knelpuntenpot’, waarmee gemeenten sociaaleconomische en psychosociale knelpunten in de versterking en schadeafhandeling kunnen oplossen. Denk aan huishoudens waar vanwege aanhoudende stress en spanningen rond het versterkingsproces de ouders van een gezin met drie kinderen er psychisch behoorlijk doorheen zitten.

Henk Nijboer (uit Stad) werd begin vorige maand al aangesteld als kwartiermaker voor de sociale agenda. Daar komt dit jaar nog een kwartiermaker bij voor de economische kant van ‘Nij Begun’. Verder willen Rijk en regio begin februari meer duidelijkheid hebben over hoe om te gaan met verschillen in de gestelde maatregelen rond verduurzaming.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

19 minuten geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

1 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

4 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

5 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

7 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

9 uur geleden