Categorieën: Nieuws

Podcast: wethouder ergert zich groen en geel aan gegoochel met energielabels

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen ergert zich groen en geel aan het gegoochel met energielabels in de gemeente. Het aanpakken van sjoemelende verhuurders is echter lastig, omdat je daarmee ook heel snel huurders kunt duperen.

“De geluiden dat er gesjoemeld wordt met energielabels kwam in 2017 voor het eerst voor het licht”, vertelt Sikkom-journalist Willem Groeneveld in de podcast Grote Markt 1. Groeneveld legde de afgelopen jaren dit probleem bloot. “Een woning met enkelglas had eenA. Dat kon niet kloppen. We zijn onderzoek gaan doen, en we zijn steeds meer zaken tegengekomen.”

“Groot deel van de Groningse woningmarkt is in handen van particulieren”
Een energielabel bepaalt hoe energiezuinig een woning is. Bij een goed label kan er een hoger huurbedrag gevraagd worden. Als een foutief label op een woning wordt geplakt, dan betaalt een huurder teveel huur, maar betaalt ook teveel energiekosten. Diegene wordt dan dubbel gepakt. Volgens Groeneveld is het in Groningen een groot probleem omdat een groot deel van de woningmarkt in eigendom is van particuliere verhuurders: “In Amsterdam is deze verhouding 50/50. In andere steden hebben traditionele woningbouwverenigingen het gros van de panden in bezit. Maar in Groningen is zeventig tot tachtig procent in particulier bezit.”

Kwetsbaar
Van Niejenhuis spreekt van een lastige situatie: “In 2012 kwam de Amsterdamse woningbouwvereniging Vestia in de problemen door grote tegenvallers op derivaten. Voor de VVD was dat toen de stok om corporaties mee te slaan. Woningbouwverenigingen hebben heel veel bezit moeten verkopen, waar particulieren in zijn gesprongen. Er zijn tegenwoordig particulieren die groter zijn dan woningcorporaties. Dat is heel kwetsbaar, want wie zijn deze mensen? Uit het onderzoek ‘Groningse Praktijken’ van Edward van der Torre en Pieter Tops is ook gebleken dat er veel crimineel geld naar vastgoed gaat.”

Verhuurdersvergunning
De aanpak is lastig. In Groningen is een verhuurdersvergunning ingevoerd. Van Niejenhuis: “De vraag naar woningen is groot. Huurders accepteren daarom veel. Want als je niet tevreden bent over een woning, dan is er niet snel een alternatief. Als gemeente kunnen we een vergunning van een verhuurder intrekken. Maar wat gaat dit betekenen voor de mensen die in een pand een appartement huren?”

Beluister de volledige podcast over het gegoochel met energielabels hieronder:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tillift voor Silven is in zwembad Scharlakenhof geïnstalleerd

Het zwembad Scharlakenhof in Haren heeft een tillift geïnstalleerd. Een jaar geleden werd er een…

6 minuten geleden

Ongeval tussen ambulance en fietser op Europaweg

Op de kruising tussen de Europaweg en de Boumaboulevard vond maandagmiddag een aanrijding plaats tussen…

22 minuten geleden

Geen feest op vrijdagavond rond zuidelijke ringweg: ‘Koningsnacht is omzetnacht’

Sommige werknemers van aannemerscombinatie Herepoort, Rijkswaterstaat en de provincie Groningen vieren geen feest op Koningsnacht.…

46 minuten geleden

OV-bureau Groningen-Drenthe dreigde met boete naar Qbuzz vanwege ‘ongewoon hoge rituitval’

Busreizigers in Groningen werden vorig jaar te vaak geconfronteerd met rituitval. Het OV-bureau Groningen-Drenthe stelde…

1 uur geleden

Nederlands ijshockeyteam met Groningse Marée Dijkema verliest opnieuw

De Groningse Marée Dijkema heeft maandag met het Nederlands ijshockeyteam ook de tweede wedstrijd op…

1 uur geleden

Geen subsidies meer voor boeren die maaipaden ‘leenden’ van Noorderzijlvest

Noorderzijlvest stopt met de pilot waarbij de maaipaden ingetekend mochten worden als landschapselement door agrariërs.…

3 uur geleden