Categorieën: Nieuws

Mollen alleen nog in de klem bij sportvelden en begraafplaatsen

‘Inwoners moeten leren samenleven met mollen en enige hinder dulden.’ Dat schrijft het gemeentebestuur aan de gemeenteraad, in een brief waarin het college bekendmaakt dat de gemeente grotendeels stopt met het gebruik van mollenklemmen.

De gemeente Groningen stopt met het gebruik van mollenklemmen, omdat het gemeentebestuur vindt dat de dieren recht hebben op een plek binnen de gemeente: “Mollen zijn medebewoners van onze gemeente en we zoeken naar manieren om beter met ze om te gaan en dierenleed te verkleinen. We doden geen dieren, tenzij dit niet anders kan.”

En waar dat niet anders kan, zo stelt het gemeentebestuur, zijn sportvelden en begraafplaatsen. “We willen niet dat grafmonumenten scheefzakken, een begraafplaats er slordig uitziet of dat sportvelden worden afgekeurd vanwege de veiligheid. Daarom blijven we mollen hier bestrijden met klemmen.”

De reden: “Er bestaat helaas geen diervriendelijke verjaagmethode waarmee mollen gegarandeerd op afstand gehouden kunnen worden. We zijn ons ervan bewust dat het vangen van mollen weliswaar direct effect heeft, maar dat dat effect ook tijdelijk kan zijn. In veel gevallen neemt een andere mol het vrijgekomen territorium in gebruik, met dezelfde hinder tot gevolg. Het wegvangen rondom sportvelden en begraafplaatsen zorgt er wel voor dat mollen het te beschermen gebied niet binnenkomen.”

Mollengaas vooralsnog te duur en te moeilijk

Tegelijk stelt het college dat er wel degelijk een methode is om mollen te weren: mollengaas. Dat wordt ingegraven rond een gebied waar mollen niet mogen komen. Maar dat is vooralsnog te duur en te lastig aan te leggen rond kabels en leidingen. “Alleen bij aanleg van nieuwe sportvelden of begraafplaatsen is dit te overwegen”, besluit het gemeentebestuur. “ We blijven de ontwikkelingen op het gebied van diervriendelijke verjaagmethodes volgen. Als er een goedwerkend alternatief is, zijn we voornemens dit toe te passen in  plaats van klemmen.”

Het effect van het stoppen met mollenklemmen buiten de eerder genoemde plekken wordt de komende twee jaar in de gaten gehouden. “Er is dan beter zicht op de financiële gevolgen van het laten graven door mollen. We onderzoeken de mogelijkheid en haalbaarheid van het ingraven van mollengaas bij aanleg of renovatie van sportvelden.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Oppositiepartijen willen ‘stevige maatregelen’ tegen groeiende criminaliteit: meer camera’s in binnenstad en wapencontroles op scholen

Het is tijd om stevige maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit en de bijbehorende schiet-…

12 minuten geleden

Raad wil geen gesteggel over tracé Lelylijn: “Deels ondertunnelen en doortrekken naar Stockholm en Warschau”

Het Noorden moet het gaspedaal vol ingedrukt houden in de lobby om de Lelylijn te…

55 minuten geleden

Tentoonstelling over stedelijke ontwikkeling Groningen in zusterstad Graz

Half juni kunnen inwoners van de op één na grootste stad in Oostenrijk zien welke…

1 uur geleden

Verkeersdrempels en ‘slingertje in de weg’ moeten overlast door racende (brom)fietsers temmen in Lodewijkstraat

Aan de Lodewijkstraat worden in september verkeersmaatregelen genomen tegen snel rijdende (brom)fietsers. De bewoners klagen…

2 uur geleden

Meer drugshandel en wapenbezit in Stad; stijging overlast door drugs en jongeren

Het aantal meldingen over drugshandel en het bezit van drugs is het afgelopen jaar opnieuw…

3 uur geleden

Wethouder voorlopig niet bereid om KidsUnited verder te ondersteunen: “Plannen hebben onvoldoende dekking”

Het College is voorlopig niet van plan om de portemonnee te trekken voor KidsUnited. Voor…

4 uur geleden