Categorieën: Nieuws

Gerechtshof stelt RUG in het gelijk in zaak tegen Susanne Täuber

De Rijksuniversiteit Groningen mocht universitair hoofddocent Susanne Täuber vorig jaar ontslaan. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep bepaald.

Täuber werd ontslagen na een geschil met haar werkgever, onder meer nadat zij meermaals kritiek had geuit op het sociale veiligheidsbeleid van de universiteit. |Het geschil ontstond in 2018, toen Täuber geen promotie kreeg terwijl ze naar eigen zeggen wel voldeed aan de criteria. Een jaar later schreef ze hierop een kritisch essay in een academische vakblad.

Volgens Täuber kregen vrouwelijke onderzoekers in het Rosalind Franklin Fellow-programma van de RUG regelmatig te maken met discriminatie en ongelijke behandeling. En dat terwijl de RUG juist met die programma vrouwelijke onderzoekers steunde die de ambitie hebben om hoogleraar te worden. Haar leidinggevenden vonden het stuk ongepast en beschadigend voor de universiteit. Täuber zag dat als een aantasting van haar academische vrijheid.

Täuber werd uiteindelijk ontslagen, maar tekende beroep aan omdat ze wilde terugkeren bij de universiteit. Er kwam zelfs een petitie om haar te steunen. Die werd meer dan 3.500 keer ondertekend. Sympathisanten van de hoofddocent bezetten zelfs enige tijd het Academiegebouw. Een lagere rechter bepaalde vorig jaar dat haar ontslag terecht was. Het gerechtshof stelde deze woensdag de RUG definitief in het gelijk.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden