Categorieën: Nieuws

CDA bezorgd over gang van zaken realisatie Meerhoven: “Als raad zijn we niet geïnformeerd”

De fractie van het CDA maakt zich zorgen over de gang van zaken bij de realisatie van het project Meerhoven in het dorp Meerstad. In 2016 stelde de gemeenteraad een lening beschikbaar, waarna de projectontwikkelaar het plan aanpaste zonder dat de raad daarover werd geïnformeerd.

Het Dagblad van het Noorden heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar het plan waarbij er zaterdag een reconstructie werd gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan heeft het CDA inmiddels vragen gesteld aan het gemeentebestuur. “Bij dit plan heeft een projectontwikkelaar, met hulp van de gemeente, achttien sociale huur- en tien koopwoningen gerealiseerd”, vertelt raadslid Etkin Armut. “In de zomer van 2016 is de raad akkoord gegaan met een lening van 1,1 miljoen euro aan de projectontwikkelaar, die door het gemeentebestuur omschreven werd als een ‘nieuwe corporatie’.”

Etkin Armut (CDA): “Als gemeenteraad zijn wij nooit geïnformeerd”
Ondanks dat de woningen gerealiseerd zijn is het CDA bezorgd over de gang van zaken: “Als raad zijn wij nooit geïnformeerd dat de projectontwikkelaar een eigen aannemersbedrijf oprichtte om de woningen te bouwen. Ook was bij de raad niet bekend dat dit bouwbedrijf failliet is gegaan. Daarnaast maken wij ons zorgen over de afspraken die zijn gemaakt met de projectontwikkelaar, die zich niet aan dezelfde regels hoeft te houden als woningcorporaties, terwijl het bedrijf wel voordelen kreeg die doorgaans voor corporaties gelden. Met daarbij een duidelijk verschil: corporaties laten de winsten ten gunste komen van de volkshuisvesting, waarbij zulke afspraken met deze ontwikkelaar niet zijn gemaakt.”

“Belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt”
Armut: “Mijn partij vindt het belangrijk dat gemeenschapsgeld goed terechtkomt. Dat sociale huurwoningen kunnen worden bewoond door Groningers die een huur onder de liberalisatiegrens nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de projectontwikkelaar, en dat de raad voor, tijdens en na het proces juist, volledig en tijdig wordt geïnformeerd.”

Vragen
Het CDA wil van het gemeentebestuur weten of zij op de hoogte waren dat kort na het verstrekken van de lening er door de projectontwikkelaar een eigen bouwbedrijf werd opgericht. Daarnaast wil de partij weten of de afspraken duidelijk genoeg waren. Armut: “Na het akkoord van de raad werd het plan door de projectontwikkelaars aangepast waarbij er meer koop- en minder sociale huurwoningen zouden komen. Wij willen van het College weten wat zij er van vinden dat na het maken van afspraken de gemeente alsnog moest bijsturen zodat de projectontwikkelaar zich hier aan bleef houden.”

De schriftelijke vragen van het CDA zullen binnen dertig dagen door het gemeentebestuur beantwoord worden.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

2 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

2 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

3 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

4 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

5 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

5 uur geleden