Categorieën: Nieuws

Wietexperiment begonnen in Tilburg en Breda, proef start uiterlijk over zes maanden in Stad

In Breda en Tilburg ging vrijdag de eerste legaal (gereguleerd) geteelde cannabis over de toonbank. Dat betekent dat in Groningen de eerste legaal geteelde wiet waarschijnlijk tussen maart en de zomervakantie wordt aangeboden in coffeeshops.

De start van de proef begint in Tilburg en Breda met een zogenaamde ‘aanloopfase’. Telers, coffeeshophouders, vervoerders en toezichthouders doen dan ervaring op met de levering en verkoop van gereguleerde cannabis. Ook kijken politie en de gemeenten naar het toezicht, het beveiligd vervoer en het gebruik van een track & trace-systeem. Deelnemende coffeeshops mogen tijdens deze aanloopfase maximaal 500 gram ‘staatswiet’ op voorraad hebben, naast een halve kilo ‘gewone’ illegaal geteelde, maar gedoogde producten.

De aanloopfase duurt op z’n kortst drie maanden. Dat zou betekenen dat Groningen in april zou kunnen beginnen met de verkoop van de legaal geteelde cannabis in de coffeeshops. Voor de ‘aanloopfase’ is wel een half jaar gereserveerd, wat zou betekenen dat de wietproef pas eind juni begint in onze gemeente. Vanaf dat moment geldt in Groningen (en tien andere deelnemende gemeenten) zes weken lang hetzelfde devies: gereguleerd geteelde wiet wordt verkocht naast de ‘gedoogde’ cannabis. Daarna gaat de wietproef echt beginnen en mogen deelnemende coffeeshophouders alleen nog de gereguleerde cannabis verkopen.

Maar het kabinet houdt wel een slag om de arm. Als tijdens de aanloopfase blijkt dat de openbare orde of veiligheid in het geding komen, kan de aanloopfase voortijdig worden stopgezet.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

24 minuten geleden

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025.…

1 uur geleden

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

3 uur geleden

Koen Schuiling: teleurstelling over Ter Apel, opluchting over Lelylijn

De Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

4 uur geleden

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken flinke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

5 uur geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

6 uur geleden