Categorieën: Nieuws

Raad van State houdt gasbesluit voor Groningen voorlopig in stand; winning mag bij extreme kou

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief hoeft de gaswinning uit het Groningenveld voorlopig niet helemaal te sluiten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State beslist. Verschillende Groninger overheden hadden gevraagd om de gaskraan voorlopig op nul te zetten, totdat de bestuursrechter van de Raad van State uitspraak doet.

De Groningse gaskraan is sinds 1 oktober dicht. Maar die kan nog weer open, als het heel koud is of de gasvoorraad stokt. ‘Groningen’ vindt dit scenario onduidelijk en tegenstrijdig. De Groninger Bodem Beweging vindt daarnaast dat er onder geen enkele omstandigheid meer gas uit het Groningenveld mag worden gewonnen.

De Groningse overheden en de GBB hadden daarom een voorlopige voorziening aangevraagd, in afwachting van een bodemprocedure. Daardoor zou de gaskraan definitief dichtblijven, totdat de Raad van State (RvS) uitspraak doet. Maar de RvS ziet geen aanleiding om het besluit van de staatssecretaris te schorsen.

“Er is op dit moment geen geschikt alternatief voor de tijdelijke inzet van het Groningenveld in een noodsituatie. Ook is niet onduidelijk of tegenstrijdig hoeveel gas er maximaal mag worden gewonnen bij extreme kou en heeft het besluit geen significante invloed op de veiligheid in het aardbevingsgebied”, schrijft de RvS. “Naar het oordeel van de voorzieningenrechter hebben de inwoners van het aardbevingsgebied een groot belang bij een zo spoedig mogelijke definitieve beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld. Maar de staatssecretaris moet ook het belang van leveringszekerheid betrekken bij zijn besluit. Dit belang brengt mee dat de gaswinning uit het Groningenveld dit gasjaar, dat loopt van oktober 2023 tot oktober 2024, nog niet onvoorwaardelijk op nul kan worden gesteld.”

Gedeputeerde Susan Top reageert teleurgesteld op de uitspraak: “Wij respecteren het besluit van de voorzieningenrechter van de Raad van State, maar zijn wel teleurgesteld. We hadden gehoopt op een andere uitkomst. Het definitieve oordeel van de rechter wachten we nu af.”

In het voorjaar behandelt de bestuursrechter van de RvS de zogenoemde bodemprocedure op zitting en komt daarna met een definitieve uitspraak.

Tom Veenstra

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

1 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

2 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

5 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

6 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

8 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

9 uur geleden