Categorieën: Nieuws

Wethouder noemt bebouwen Eilandkoppen Meerstad kwaliteitsimpuls

Het bebouwen van de Eilandkoppen in het dorp Meerstad is een kwaliteitsverbetering. Dat zegt wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen.

Van Niejenhuis reageert daarmee op vragen van de fractie van de Partij voor het Noorden. Raadslid Evelien Bernabela: “Onlangs heeft de werkgroep Duurzame Inrichting Eilandkoppen Tersluis, namens zo’n zeventig inwoners, een presentatie gegeven hoe de Eilandkoppen, die nu openbaar groen zijn, er uit komen te zien na de bebouwing. Bewoners verwachten overlast te hebben van de bouwwerkzaamheden, zien dat het openbaar groen drastisch verkleind gaat worden, en dat hun uitzicht beperkt gaat worden. Men voelt zich opnieuw in de kou gezet.”

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Er worden vier woningen geplaatst”
Wethouder Van Niejenhuis: “We hebben een wijziging aangebracht in het aanvankelijke plan. In eerste instantie zouden er negen drijvende woonarken komen. Maar omdat het meer groter is geworden, zouden deze woonarken meer last gaan krijgen van wind en golfslag. Er is advies gevraagd of het een goed idee zou zijn om woonarken te plaatsen, en dat advies was ‘nee’. In het nieuwe plan worden er vier woningen geplaatst, die deels in het water, en deels op de grond worden gebouwd. Het gaat om huizen met één bouwlaag, geen externe berging, en geen parkeerplekken. Je kunt dus zeggen dat er kwaliteit wordt gewonnen.”

“Het heeft niet geleid tot tevredenheid”
De wethouder vertelt verder: “De afgelopen periode zijn we uitgebreid in gesprek geweest met de bewoners. De reacties die deze gesprekken hebben opgeleverd, hebben we deels verwerkt in de plannen. Maar het heeft niet geleid tot tevredenheid onder de bewoners. Wat we nu gaan doen is dat we de vergunningsprocedure ingaan. Daarbij kunt u, als raad, de besluitvorming naar zich toe trekken. Mijn advies zou zijn om eerst af te wachten tot we de plannen hebben uitgewerkt.”

Evelien Bernabela (Partij voor het Noorden): “Op deze plek is al openbaar groen aangelegd”
Bernabela is niet helemaal tevreden met het antwoord: “De bewoners hebben gevraagd of deze woningen niet op een andere plek gebouwd kunnen worden. Op deze plek is al openbaar groen aangelegd, dat gebruikt wordt om te picknicken, of waar de hond het water in kan. Kan er niet gekeken worden naar andere locaties voor deze woningen?” Van Niejenhuis: “Zo wordt het een ingewikkelde situatie. Als men het prima vindt dat er woningen komen, maar niet op die plek; volgens het bestemmingsplan kan er op deze locatie gebouwd worden.”

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Het laat mij niet tot andere inzichten komen”
“Daarnaast heb ik het vermoeden dat het openbaar groen niet het hoofdargument is. De mensen zien liever op deze plek geen ontwikkeling. In Meerstad wordt op meer plekken openbaar groen gerealiseerd. Dit plan, dat nu juist minder bouwvolume heeft dan in eerste instantie, dat is een kwaliteitsverbetering. Wat nu gezegd wordt, dat is geen sterk argument, en het laat mij ook niet tot andere inzichten komen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kermis gaat eerder dicht in afwachting van toestroom euforische voetbalfans

De gemeente Groningen heeft de kermisexploitanten op de Meikermis opgedragen om de attracties vrijdagavond om…

9 minuten geleden

De Trots van het Noorden is terug: FC Groningen promoveert na finale tegen Roda JC

FC Groningen heeft het geflikt. De Trots van het Noorden speelt volgend jaar weer waar…

22 minuten geleden

Donar moet beslissingswedstrijd spelen

Donar heeft vrijdagavond teleurstellend de uitwedstrijd verloren van BAL. In Weert werd het 85-71. (meer…)

38 minuten geleden

Stadjer wordt bedreigd met mes en moet fiets afstaan, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een gewelddadige diefstal in de Steentilstraat, laat…

1 uur geleden

Pro-Palestijnse protestborden geplaatst bij standbeelden in Stad

Bij een grote reeks standbeelden in Groningen verschenen vrijdag protestborden. Op de borden stonden leuzen…

2 uur geleden

RUG werkt samen met drie Israëlische universiteiten, niet met Palestijnse kennisinstellingen

De Rijksuniversiteit Groningen heeft, in navolging van enkele andere universiteiten in Nederland, enige openheid van…

2 uur geleden