Categorieën: Nieuws

Week van de pleegzorg: nog steeds groot tekort aan pleegouders

Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Dat meldt Pleegzorg Nederland deze woensdag, tijdens de aftrap van de Week van de Pleegzorg, Wel heeft 4 procent van de Groningers wel eens overwogen een pleegkind op te vangen.

Op dit moment staan 561 pleegkinderen in ons land op de wachtlijst op zoek naar een tweede thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven; of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Zij wachten door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen ook te lang op een goede match. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is. Pleegzorg Nederland hoopt dat deze week meer potentiële pleegouders zich aanmelden.

Bestuurslid Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland: “Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin of tweede thuis. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht. Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar zelfs historisch laag.“

Pleegzorg Nederland ziet wel een positieve ontwikkeling in de toename in deeltijdpleegzorg. Deze variant kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst. Het creëren van een veilig thuisgevoel is van zeer groot belang, aldus Pleegzorg. Het maakt kinderen gelukkiger en helpt hen verder in de ontwikkeling richting een stabiele situatie. Factoren die een fijn thuisgevoel kunnen verstoren zijn ruzie of geweld in huis of een onprettige woonomgeving.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Overheden wijzen vooral naar elkaar bij aanpak giftige bestrijdingsmiddelen in drinkwater- en natuurgebieden

Overheidsinstanties wijzen vooral naar elkaar bij de aanpak van giftige bestrijdingsmiddelen in drinkwater- en natuurgebieden.…

1 uur geleden

Credits voor technische staf van de FC: “We zijn gaan voetballen met jongens die het groen-wit in hun hart hebben”

FC Groningen promoveerde vrijdagavond na een jaar Keuken Kampioen Divisie terug naar de Eredivisie. In…

3 uur geleden

GIJS neemt afscheid van Csaba Kercso-Magos als hoofdcoach

Csaba Kercso-Magos is niet langer de hoofdcoach van de Heren 1 van de ijshockeyers van…

4 uur geleden

Engelse voetbal-YouTuber maakt vlog over promotiewedstrijd FC: “Community here is absolutely amazing”

De Engelse voetbal-YouTuber Josh Cordeschi, die op YouTube bekend is onder de naam Fusion Josh,…

5 uur geleden

Ook komende avond en nacht kansen op noorderlicht

Het noorderlicht zal ook zaterdagavond en in de nacht naar zondag zichtbaar zijn. Dat verwachten…

6 uur geleden

D66 wil weten hoeveel geld en subsidies de gemeente krijgt vanuit de Europese Unie

De fractie van D66 in de gemeenteraad wil van het College weten hoeveel geld en…

9 uur geleden