Categorieën: Nieuws

Universiteitenkoepel: ‘Groei instroom internationale bachelorstudenten gestopt’

Het aantal internationale studenten wat het afgelopen jaar begonnen is met een opleiding aan een Nederlandse universiteit is nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met een jaar eerder.

Dit blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van de Nederlandse universiteiten. In vergelijking met het vorige collegejaar beginnen dit jaar 220 minder internationale studenten met een bachelor aan een universiteit. Het aantal internationale studenten dat start met een masteropleiding groeit wel met 550 studenten, maar de groei van internationale instroom in de master bestaat met name uit studenten die al aan een Nederlandse universiteit studeren.

“Deze cijfers laten zien dat de groei van de internationale instroom op universiteiten gestuit is”, aldus RUG-baas Jouke de Vries, tevens interim-voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). “In de bachelor hebben we dit jaar zelfs minder nieuwe internationale studenten.”

In Den Haag wordt gewerkt aan nieuwe regels die de komst van internationale studenten moet beperken. Eerder riep demissionair minster Dijkgraaf al richting universiteiten op niet meer te werven in het buitenland.

Omdat migratie ook een item is voor de verkiezingen, waarin verschillende partijen de werving van buitenlandse studenten verder terug willen dringen, roept de UNL nu op om geen drastische maatregelen te nemen nu de instroom stabiliseert. De Vries: “Wetenschap is van nature grensoverstijgend, dus het internationale karakter van onze universiteiten moeten we koesteren. De samenleving heeft bovendien, vanwege de enorme tekorten op de arbeidsmarkt, meer dan ooit internationale studenten nodig die zich na hun studie blijven inzetten voor Nederland. Tegelijkertijd willen universiteiten wel meer controle over de instroom, zodat de sector ook in de toekomst haar maatschappelijke taken kan blijven vervullen. Daarom vragen we sinds 2018 om instrumenten waarmee de universiteiten de instroom van internationale studenten op opleidingsniveau kunnen sturen. Hierover blijven we graag met de overheid in gesprek.”

Tom Veenstra

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

1 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

7 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

7 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden