Categorieën: Nieuws

Universiteitenkoepel: ‘Groei instroom internationale bachelorstudenten gestopt’

Het aantal internationale studenten wat het afgelopen jaar begonnen is met een opleiding aan een Nederlandse universiteit is nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met een jaar eerder.

Dit blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van de Nederlandse universiteiten. In vergelijking met het vorige collegejaar beginnen dit jaar 220 minder internationale studenten met een bachelor aan een universiteit. Het aantal internationale studenten dat start met een masteropleiding groeit wel met 550 studenten, maar de groei van internationale instroom in de master bestaat met name uit studenten die al aan een Nederlandse universiteit studeren.

“Deze cijfers laten zien dat de groei van de internationale instroom op universiteiten gestuit is”, aldus RUG-baas Jouke de Vries, tevens interim-voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). “In de bachelor hebben we dit jaar zelfs minder nieuwe internationale studenten.”

In Den Haag wordt gewerkt aan nieuwe regels die de komst van internationale studenten moet beperken. Eerder riep demissionair minster Dijkgraaf al richting universiteiten op niet meer te werven in het buitenland.

Omdat migratie ook een item is voor de verkiezingen, waarin verschillende partijen de werving van buitenlandse studenten verder terug willen dringen, roept de UNL nu op om geen drastische maatregelen te nemen nu de instroom stabiliseert. De Vries: “Wetenschap is van nature grensoverstijgend, dus het internationale karakter van onze universiteiten moeten we koesteren. De samenleving heeft bovendien, vanwege de enorme tekorten op de arbeidsmarkt, meer dan ooit internationale studenten nodig die zich na hun studie blijven inzetten voor Nederland. Tegelijkertijd willen universiteiten wel meer controle over de instroom, zodat de sector ook in de toekomst haar maatschappelijke taken kan blijven vervullen. Daarom vragen we sinds 2018 om instrumenten waarmee de universiteiten de instroom van internationale studenten op opleidingsniveau kunnen sturen. Hierover blijven we graag met de overheid in gesprek.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Personen proberen woning binnen te komen waar eerder een overval plaatsvond

Twee personen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd om een woning binnen…

30 minuten geleden

RUG schrapt programmaonderdelen uit lustrumviering vanwege demonstratie

Het programma van de Rijksuniversiteit voor de lustrumviering is voor deze zaterdag aangepast. Verschillende onderdelen…

45 minuten geleden

Personen schieten met balletjespistool vanuit auto op mensen

Politieagenten hebben vrijdagavond een balletjespistool in beslaggenomen waarmee vanuit een personenauto op mensen was geschoten.…

1 uur geleden

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar Japanse duizendknoop zit roeiers in het vaarwater

Niet 'Maai Mei Niet' maar invasieve exoten belemmeren het zicht rond het Noord-Willemskanaal. Dat zegt…

4 uur geleden

Selwerd bestaat precies zestig jaar: “Idee was om alleen maar rijtjeshuizen te bouwen”

De wijk Selwerd is zaterdag jarig. De stadswijk bestaat precies zestig jaar. In de wijk…

5 uur geleden

HSV grootste partij bij verkiezingen Hanze

HSV is de grootste partij geworden bij de medezeggenschapsraadverkiezing op de Hanze. De verkiezingen werden…

6 uur geleden