Categorieën: Nieuws

Student en Stad wil non-profits uitzonderen van reclamebelasting: ‘Geen onderwijs- en zorggeld laten wegvloeien naar gemeentekas’

Komende woensdag beslist de gemeenteraad of de inmiddels door een scala aan ondernemers en organisaties gehekelde reclamebelasting vanaf volgend jaar wordt ingevoerd. Sportverenigingen, kerken en voedselbanken moeten daar in ieder geval niet onder gaan lijden, vindt de fractie van Student en Stad.

Voor de begrotingsvergadering voor volgend jaar staat inmiddels een reeks aan moties op de rol voor stemming in de raad. Student en Stad kiest niet voor een motie, maar vraagt het gemeentebestuur haar verordening tot reclamebelasting aan te passen via een amendement. De partij wil dat organisaties met niet-commerciële doelstellingen worden uitgesloten van reclamebelasting.

“Elke andere gemeente in de G6 (de zes grootste gemeentes van Nederland) die reclamebelasting heeft ingevoerd heeft een uitzondering opgenomen in de verordening van reclamebelasting voor instellingen zonder winstoogmerk”, schrijft S&S-raadslid Daan Swets. “Het is onwenselijk dat onderwijs- en zorggeld wegvloeien naar de gemeentekas. Veel culturele en maatschappelijke instellingen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Ook is er geen sprake van participatie en draagvlakonderzoek onder niet-commerciële instellingen, omdat zij niet of nauwelijks zijn meegenomen in het proces.”

Woensdagmiddag moet duidelijk worden of de rest van de gemeenteraad zich kan vinden in het amendement van Student&Stad. De fractie vraagt het gemeentebestuur de gemiste opbrengsten door de wijzigingen voor volgend jaar te dekken uit het Stedelijk Investerings Fonds. Voor de jaren erna zou het gemeentebestuur nog op zoek moeten naar structurele dekking.

Tom Veenstra

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

6 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

6 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

7 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

9 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

9 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

12 uur geleden