Categorieën: Nieuws

“Kleine kans dat we ‘hitteflat’ in handen krijgen, deze partij wil geld verdienen”

De kans is klein dat de gemeente, of woningcorporaties, de Zernike Tower aan de Hoogeweg, die ook wel bekend staat als de ‘hitteflat’, in handen krijgt. Dat laat wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen weten.

Van Niejenhuis reageerde daarmee op vragen van de fracties van de ChistenUnie en GroenLinks. Elte Hillekens namens GroenLinks: “Afgelopen dagen meldden de media dat de hitteflat te koop staat, of waarschijnlijk binnenkort te koop komt te staan. Ziet de wethouder ook mogelijkheden om deze flat in publiek eigendom te krijgen? En kunnen we, als de verkoop wordt afgerond, ook iets doen om de hitte in dit gebouw aan te pakken?”

Wethouder Van Niejenhuis: “Het gaat verkocht worden aan de hoogste bieder”
De wethouder is helder: “Wij hebben het bericht ook via de media vernomen. We hebben het gebouw ook direct onder de aandacht gebracht, als mogelijk te verwerven object voor corporaties. Maar daar zeg ik ook gelijk bij dat die kans heel klein is. Sinds de ontwikkelfase van dit gebouw is het al vijf keer van eigenaar verwisseld. Het gaat de eigenaar om het huisvesten en om daar zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Het gaat verkocht worden aan de hoogste bieder. Er zit wat dat betreft niet echt een ideële doelstelling achter. Men wil geld zien, waarmee Xior, de huidige eigenaar, haar schuld kan afbouwen.”

“We hebben niets in handen waar we op kunnen sturen”
Van Niejenhuis vertelt verder: “U vraagt ook of wij de hittestress aan kunnen kaarten. Dat is lastig. We hebben dit al vaker aangegeven: men voldoet aan alle wettelijke eisen. Wij hebben als College niets in handen waar we op kunnen sturen. Wel denk ik dat als een flat in de volksmond ‘de hitteflat’ wordt genoemd, een nieuwe eigenaar weet wat hij koopt. Er wordt een potentieel probleem met huurders aangeschaft. Dat is een stevige prikkel om er iets aan te doen. Steviger ook dan een bericht van het gemeentebestuur aan de nieuwe eigenaar.”

Elte Hillekens (GroenLinks): “Is Xior een onbereikbare partij?”
Toch is Hillekens nog niet tevreden: “Maar het is dus niet gevraagd aan Xior? Is de gemeente wel in gesprek, of is het een onbereikbare partij?” Van Niejenhuis: “We hebben het niet gevraagd. Het is geen onbereikbare partij. Ze hebben meer vastgoed in de stad in bezit. En ik vind het prima om dit verzoek bij hen neer te leggen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

49 minuten geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

7 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden